måndag, oktober 13, 2008

Det ovanliga är det vanliga

Jag har också följt rapporteringen från Papa Dee-rättegången idag. Och jag får nog säga att jag tycker det är klurigt. Jag är glad att jag inte är den som ska döma. Jag tänkte en stund att det nog är för att det är ett så ovanligt fall. Men samma sekund kom jag på att det kanske inte alls är det.

Lite stöd i mina funderingar fick jag när jag läste Terese Cristianssons krönika. För visst finns det sådana här fall, men det ovanliga tycks snarare vara att det nått tingsrätten. Det är ju också därför vi så sällan läser om liknande domstolsärenden, kanske. Nu bygger ju den tesen delvis på att han faktiskt är skyldig, och det vet jag inget om. Men jag kan hålla med krönikören om att fler fall borde prövas rättsligt, oavsett om målsägaren samarbetar eller inte. Kanske skulle det då på sikt bli lättare för hela rättsapparaten, lättare att agera i anmälda våldsfall. Som jag förstår så ansåg inte ens polisen inledningsvis att det fanns ett värde i att göra en brottsplatsundersökning. Hur mycket missar man genom att agera så? Och vad hade hänt om polisen hade kommit till platsen där hon ska ha blivit slängd in i väggen när vittnen där ringt och larmat, det som skedde innan hon kom hem? Prioriteringar, självklart. Och hur de ser ut vet vi inte.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Det är ju också därför vi så sällan läser om liknande domstolsärenden"

Antalet kändisar i dessa mål är kanske inte så många. Kan det vara förklaringen? Annars så
sker rättegångar av denna typ flera gånger dagligen i landet.

Sara sa...

Klart att kändisfaktorn är anledningen till att vi kan följa fallet så i detalj i media. Men jag menar att det är ganska sällan som man åtalar då kvinnan inte medverkar alls. Oftast läggs fallen ner. Kanske du vet annorlunda?

Bloggerskan sa...

Det ovanliga är väl att det finns flera vittnen som sett honom slå/dra i håret... DET är ovanligt.

Sara sa...

Ja, åtminstone att de är villiga att vittna om det de sett. Men där har väl kändisfaktorn troligen en påverkan också.