onsdag, oktober 15, 2008

En film bortom konflikten

Det var en bra film, jag kan verkligen rekommendera den. Enligt imdb är Citronlunden eller "Etz Limon" dessutom baserad på en sann historia, vilket ju alltid gör filmer bättre, nästan. Men det visste jag inte förrän efteråt, så även utan det var den bra.

Citronlunden handlar om en palestinsk änka med utflugna barn vars enda (och knappa) levebröd är en ganska stor trädgård med citronträd, en odling hon ärvt av sin far. Plötsligt flyttar Israels försvarsminiter, Mr Navon och hans fru in på andra sidan odlingen och säkerhetstjänsten menar att odlingen utför en säkerhetsrisk för ministern. Änkan Salma blir rådd att bara acceptera att hennes fars livsverk ska huggas ner och uppmanas dessutom av andra palestiner att inte ta emot den ekonomiska kompensation som erbjuds henne från israeliskt håll. Men, mot alla odds, bestämmer sig Salma för att slåss mot militärdomstolen och överklaga ärendet ända upp i högsta domstolen. Till sin hjälp får hon en vacker (ja, jag väljer vacker före snygg) ung advokat som tidigare bara haft skilsmässofall på sitt bord men som nu sätter tänderna i ett fall som kommer att bli mer uppmärksammat än de räknat med.

Det är inte bara advokaten som är vacker, Salma är vacker, försvarsministerns tuffa hustru är vacker och landskapet är vackert på nåt sätt (trots sin taggtråd, militärer, murbyggande osv). Fotot känns ärligt och historien är varm trots att den vilar på en långvarig verklig konflikt. Det finns glimtar av humor (som det allt annat än smickrande fotot på den döde maken, som hänger i köket står för till stor del) och historien tar inte egentligen något parti i själva konflikten, trots att regissören, vad jag förstår, är israelisk. Snarare visar filmen upp det tragiska i att den alls finns, vad det resulterar i, för båda sidor.

Det är en historia med idel starka kvinnor som inspirerar väldigt mycket. Se den om ni får möjlighet. 8/10

Inga kommentarer: