tisdag, oktober 21, 2008

This is England!

Jag har sett This is England. En riktig brittisk film som gav mig lite flashbacks till Trainspotting från -96 som jag minns att jag såg två gånger på bio. Dialekten, miljöerna, känslan av realism är där. Däremot spelar inte musiken en riktigt lika stor roll i This is England, vilket är lite synd. Kanske ville man inte koppla ihop ska-musiken med rasismen i filmen. Men musiken finns där.



This is England handlar iaf om Shaun (proffsigt spelat av Thomas Turgoose), vars pappa dött som soldat i Falklandskriget och som nu bor ensam med sin mamma. Han blir retad i skolan för sina utsvängda byxor och känner sig allmänt utanför. En dag träffar han på ett gäng skinheads, med söta Woody i täten, som tar emot honom som en i gänget, den ganska stora åldersskillnaden till trots. Snart har också Shaun rakad skalle, en Ben Sherman-skjorta och ett par Doc Martens-kängor (90-talsminnen!). När sen Woodys gamla kompis Combo kommer ut från fängelset blir allt annorlunda och gänget delas upp. Shaune överger sin lojalitet mot Woody för Combo istället och saker förändras.

Den var bra, helt klart sevärd, men kanske inte riktigt så bra som jag hade förväntat mig. Jag kan inte sätta fingret på det, men det var som att något saknades. Och så hade jag nog i ärlighetens namn lite svårt för Shaunes kärleksrelation till den betydligt äldre (väl?) Smell, det gav mig en olustig känsla jag inte gillade.
Det var kul att filmen visade att skinnskallekulturen faktiskt inte kommer från rasisterna utan från början var en utveckling från modskulturen med bl.a (den underbara, omöjligt-att-inte-dansa-till) ska-musiken som kännetecken.

Filmen är snygg, rollprestationerna är väldigt bra och känslan av realism finns där som sagt. Se den gärna! 6/10.

Edit: En bra, något positivare recension av filmen hittar du här.

2 kommentarer:

Bloggerskan sa...

Jag trodde det skulle vara en klar tia i mitt tycke. Men jag hade nog för höga förväntningar på filmen efter Svenskans recension...

Åtta får den nog dock ändå.

Och jag var också osäker på hur jag skulle känna inför Shauns förhållande med den äldre tjejen men tror att det är en mer typisk killgrej det där med att bli "invigd" av en äldre tjej. Men ser man det ur tjejens perspektiv fattar man ju inte riktigt. Fast vad kan det skilja i ålder, tre-fyra år? Det är ju intet jämfört med Papa Dee... ;)

Sara sa...

Ja, kanske var jag snål med betyget, och det kanske beror på att jag hade för stora förväntningar innan. Men nåt saknades i historien.

Ja, kanske är det så. Shaun är väl 12 i filmen och jag hade svårt att ålderbestämma henne, men tolkade det ändå som att hon var 16-18 eller nåt. Ja, lite läskigt iaf, men som sagt så finns det andra med större skillnad... =)