torsdag, juli 23, 2009

H1N1

Och nej jag har antagligen inte svininfluensan. Alla frågar. Mest på skoj men stundvis tycker jag mig ana ett litet spår av allvar hos vissa. Men nej, jag är förkyld och har ont i halsen.

Måste säga att jag är less på svininfluensa-pratet. Det börjar på sina håll likna hysteri. Visst, har man små barn eller befinner sig i nån av riskgrupperna så kan jag visst förstå att man kanske oroar sig lite, men det är många som rusar iväg och litar blint på varje hysteri som skriks ut i media.

Personligen försöker jag läsa på på mer sansade ställen och lyssnar till epidemiologer, varav ganska många faktiskt också tycks tycka att det blivit lite för stort. Fler börjar nämna att det faktiskt finns de som tjänar väldigt mycket pengar på allt det här.

Om jag förstår det hela rätt så verkar den absolut största skillnaden till andra influensor vara att den tros kunna drabba en större del av befolkningen (ca 40% istället för 5-15%). Och det är typ det. Dödsfall har vi varje år i andra influensor. Kan säga att bland de gamla på mitt jobb har dödsantalet varit betydligt större i vinterkräksjukan än i någon influensa (och sjukantalet var säkert kring 40% i personalen sist och 90% bland de boende).

Jaja, vi får väl se. Jag ställer mig som vanligt skeptisk till dessa massvaccinationer som vi inte vet hur och om de funkar, vilka biverkningar de har eller om det ens är vettigt att vaccinera fullt friska människor. Det där med att hålla samhällsfunktioner igång biter inte riktigt som enda argument på mig faktiskt.

1 kommentar:

Frida M sa...

Jag pallar liksom inte med att vara rädd, fast jag har små barn. Vi får se när det kommer liksom om det var något att oroa sig för. Och om det var det så bidde det säkert inte bättre av att man oroade sig massor innan.