fredag, juli 10, 2009

Att visa motstånd konstruktivt

Läser om den senaste tidens objekt för den så kallade nätmobbingen, i det här fallet Carolina Gynning. Hon har visst ledsnat och lagt ut epost- och ip-adresser på de som har kommenterat mest intensivt och, enligt henne, kränkande på hennes blogg. Nu träder de fram, som det så snyggt heter på kvällspress-svenska, och försvarar sig genom att polisanmäla Gynning tillbaka.

Jag kan på ett sätt förstå att man ledsnar på den bild som sprids på så många bloggar, där förebilder är hyfsat ytliga, utseendefixerade och platta. Men samtidigt ser jag inte hur det rättfärdigar att bete sig illa mot den som står bakom en sådan blogg. Och varför just hennes? Jag var inne och kollade lite förstrött på Gynnings blogg och den skiljer sig inte nåt särskilt från majoriteten av de som toppar de flesta blogglistor. Det är modebloggar med eller utan "dagens oufit" och oftast en orgie i (gratis?) märkesreklam.

Jag läste nånstans någon som menade att om man inte gillar fotboll hänger man inte på fotbollsbloggar och häcklar folk, och det är alldeles sant. Sen kanske inte fotbollsbloggar är föredömen på samma vis som dessa mode- (eller kändis-) bloggar, men oavsett så lär du varken ändra Gynning som person eller de som gillar att läsa hennes blogg. Om något så ökar stödet antagligen istället.

Som vanligt är mitt råd att skapa debatt på mer ärliga, schyssta sätt istället. Det finns idag en rad olika enkla forum där det passar sig och skulle mottas på ett betydligt mer konstruktivt sätt. Och läs inte det du inte gillar, det gör inte dig till en bättre människa, lägg energin någon annanstans.

1 kommentar:

Frida M sa...

Jag håller med dig! Att anonymt gå in och kommentera elakheter hos andra förpsetar verkligen hela bloggvärlden! Vill du säga något till någon, stå för det då!