onsdag, juli 08, 2009

Ever heared of something called backup?

Läser att nån musikgrupp blivit bestulna på "tio års arbete" under tiden som de haft konsert och varit på efterfest. Skittrist såklart att inbrott sker och att man sett tillfället då killarna var fullt upptagna på annat håll.

Men snälla människor, vad är det som är så svårt för folk att se vikten av BACKUP? Hur svårt är det? Om man nu har så viktiga filer varför då inte se till att det inte är på det enda stället som de finns? På tio år har man alltså inte bemödat sig med att göra en endaste backup? På det som man livnär sig på? Helt otroligt.

Men det är inte första gången jag möter problemet. För det är inte bara när det kommer till stöld som det är intressant utan kanske oftare i hårddiskkraschar osv. Viss information brukar man nästan alltid få tillbaka men sällan allt. Jag vet inte hur många gånger M har kommit hem och suckat över att ha fått lägga en massa extratimmar på jobbet för att försöka handplocka ut filer i form av "den enda upplagan av en nästan klar avhandling" efter att en hårddisk gått sönder för någon i personalen.

Saker händer, om det så är stöld, olyckor eller dåliga hårdvaror. Skaffa en extern hårddisk och släng över det som du inte kan leva utan (eller åtminstone skulle bli sur över om det försvann) eller lägg ut en liten peng på nåt av alla de "virtuella förråd" som du kan hyra på nätet. Hantera dina datafiler som du hanterar dina andra värdesaker. Jag lovar att det känns bra när det väl kommer till användning. Please.

2 kommentarer:

Bloggerskan sa...

Visa av våra erfarenheter har vi skaffat oss en extern hårddisk. Där sparar vi allt. Men det dåliga samvetet över att inte backuppa den externa hårddisken finns där hela tiden...

Sen tror jag inte på att den där gruppen använt samma jävla datorer i tio år. Dom överdriver av någon anledning.

Sara sa...

Nej det tror inte jag heller. Inte ens deras totala gemensamma karriär-år är väl tio år?

Det är smidigt med externa hårddiskar. behöver inte vara dyrt heller. Själv sparar jag hårddiskarna från mina kasserade datorer och köper boxar åt dem. Speciellt de från gamla laptops är smidiga då de blir så små.

På nåt vis ser man inte virtutella värdesaker på samma sätt som andra. Jag tror inte man skulle handskas med värdepapper eller annat på samma vis. Däri ligger väl också skälet till att människor alltför enkelt ibland lägger ut saker på nätet. Det är inte "på riktigt". Förrän något händer.