lördag, juli 25, 2009

"Coz this is not Star Trek!"

Jo, apropå film så är jag ganska sugen på att se vad alla trekkies varit galna i i evigheter. Star Wars har jag sett miljarders gånger, men jag måste erkänna att jag knappt sett något av Star Trek alls, vare sig filmer eller serie. Bara sådär några avsnitt eller ett par filmer (men för länge sen). Den nya filmen verkade ju spännande men jag hann aldrig se den på bio så det blir väl till att slänga sig över när den blir dvd-klar.

Men, jag ägnade gårdagskvällen åt att försöka reda ut vilka filmer och serier som finns och i vilken ordning de kommer. Inte så enkelt, skulle det visa sig. Jag spanade in listan som kommer om man söker på IMDB och försökte ordna dem efter årtal.

Det finns 5 serier och 11 filmer, enligt imdb. Filmerna är numrerade (samt sista serien?), men det tycks finnas två nummer två och ingen etta. Fast The Motion Picture gjordes först och är väl nummer ett, men gjordes efter första serien och har säkert alternativbenämnts med Star Trek II just därför. Rörigt va?

Nu är frågan till alla vana trekkies där ute; ska man se filmerna för sig och serierna för sig, eller blandat i den ordning som det gjordes? Visst handlar serierna och filmerna om typ olika delar?

5 kommentarer:

Nika sa...

Star Trek rockar! Vi har snart sett klart Enterprise-serien. Den är också bra och utspelar sig före orignal-serien. Det finns ju också någon som har en Star Trek-lista på Filmtipset.se! Men den har du förstås inte sett....

Sara sa...

Nej det hade jag inte. Men nu har jag! Väldigt blandat mellan 2-4 i betyg, men det verkar över lag vara klart godkänt?

Såg också att du inte sett två av de många bra som var nominerade till Oscar förra året. Se dem!

Johan sa...

Nu är jag ingen faslig trekkie...vilket kanske är bra om man ska ge tips. Men jag tycker filmerna är mer av fan-service än bra "filmer", känns mer bara som längre avsnitt. Men jag uppskattar annars Voyager serien, den är inte så fasligt gammal och känns inte så omodern rent filmtekniskt. Annars så ser vi Deep Space Nine just nu, vilket är en mörkare serie och är skriven av manusförfattaren till Battlestar Galactica. Serierna kronlogiskt är lite blandade, menar Enterprise som är sist är ju egentligen en föregångare till den första serien och Voyager utspelar sig väl tekniskt parallelt med DS9.

Sara sa...

Ah, du ser? Rörigt. Men det ärväl bara att hugga in på nåt, gissar jag. De två första filmerna är på väg på posten från Lovefilm, så jag börjar väl med dem och kanske hugger tag i nån serie sen.

Vet inte varför det alltid är så viktigt för mig att veta var i ordningen jag är i filmer och serier. Kontrollfreaket som gör det kanske..

Johan sa...

Handlar nog mycket om vilka karaktärer man gillar. Själv så är jag inte så faschinerand av William Shattner, också håller inte riktigt de äldre filmerna idag. Första är lite av ett sömnpiller faktiskt, mycket av "dåtidens" bra special effekter, men inte så spännande film. Voyager tycker jag har ett intressant karaktärsgalleri...även DS9 ser lovande ut än så länge. DS9 är minst Star trek:ig, så börjar man med den så kanske man blir besviken på de andra serierna och filmerna. DS9 verkar enligt mig som en av de bättre serierna än så länge, inte så vitmålat och polerat..mer smuts och rost, som jag tycker scifi filmer ska vara :)