tisdag, juli 14, 2009

Religionens framfart i politiken skrämmer!

Jag bara baxnar av den starka frammarschen som religionen, och då i allra första hand den kristna, gör i politiken nu. Vad är det som händer? Är det inte snart dags för alla oss icke-religiösa att sluta titta på och istället bromsa denna utveckling?

I USA har man sedan 20-talet försökt att få undervisa i kreationism eller intelligent design som ett vetenskapligt alternativ till evolutionsteorin (man har tom försökt förbjuda undervisning av evolutionsteorin), något som högsta domstolen hittills (så vitt jag vet) motverkat. Trots det uttalade sig förre presidenten George Bush sig positivt mot en utveckling för att undervisa i de båda teorierna parallellt.

På Irland har man sedan tidigare haft inskrivet i grundlagen ett förbud mot hädelse/blasfemi, något som dock inte använts på väldigt länge. För att kunna implementera hädelseförbudet i den praktiska lagstiftningen drev man alldeles i dagarna igenom ett nytt sådant förbud som nu alltså är ren och skär verklighet på Irland 2009. Man får inte längre lov att kritisera religion däremot är det fortfarande helt fritt att kritisera de som inte bekänner sig till en tro.

Och så det senaste jag hörde idag; Litauens parlament med dess kristdemokratiska majoritet har idag röstat igenom en lag som gör det olagligt att tala om homosexuella i positiva ordalag. Man får inte informera i skolor, inte längre skriva i media osv om man inte framhäver homosexualitet som något felaktigt och sjukt.

Båda dessa sistnämnda lagar innebär i praktiken en grov censur av media och befolkningen, något som vi alla borde protestera mot vilt. Den här politiska utvecklingen skrämmer mig mycket.

12 kommentarer:

Anonym sa...

med högerns framfart i EU så får vi tyvärr oxå religionernas framfart.
de allra flesta troende religiösa människor röstar blått vid Val o de som bryr värdesätter sekularism frihet demokrati jämlikhet jämställdhet röstar ofta Röd-Grönt.
de senaste tio åren har det blåst Högervindar i Europa och det kommer att blåsa ännu hårdare Högervindar i framtiden.
mycket pga detta har med de Röd-Grönas impopularitet som inte kan attrahera väljare o därför kan religiösa föra fram sina politik.
ingenstans i Europa finns det Kristdemokrater till Vänster alla Kristdemokratiska partierna ligger till Höger om den politiska skalan.

Anonym sa...

Att man är kristdemokrat behöver inte betyda att man är religiös som du antar. Man är antagligen värdekonservativ, men vilken tro man har är något helt annat.
Du förfasar dig dessutom över så kallade kreationister. Det finns ju många former av kreationism, precis som det finns många former av feminism, vissa avarter naturligtvis men många logiska och kloka människor är också övertygade om att det finns en gud som var delaktig i skapelsen. Einstein var en sådan, Strindberg en annan...
Det upprör dig inte att evolutionisterna här i Sverige gärna vill förbjuda att lärarna nämner att det finns de som är kreationister och förklarar vad det är? Det är väl också censur? Eller tycker du det är ok bara för att skolverket tänker som du i den frågan?
/ magdalena

Sara sa...

Anonym nr 2:
Jag vet inte varför du fått för dig att jag tror att alla kristdemokrater är religiösa? Jag är fullt medveten om att det inte ser ut så, och det dessutom finns gott om religiösa i andra ideologier, så även inom feminismen. Så det är inte jag av oss två som gör naiva antaganden.

Jag vet inte heller varför du försöker dig på att tolka hela mitt åsiktsspektra utifrån ett inlägg? Självklart är jag emot all form av censur, det gäller åt båda håll, men i det här fallet var det id-anhängarnas framfart jag nämnde.Skolan ska dock stå på en vetenskaplig grund även om man utöver det kan undervisa i olika trosuppfattningar. Det finns ju, som du antagligen vet, en ganska stor skillnad mellan evolutionslära och kreationism. Och handlar det om att ställa kreationism som ett vetenskapligt alternativ till evolutionslära, nej då är jag inte med på tåget. Men yttrandefrihet gäller och ska gälla alla. Att den nu tycks inskränkas för alla som inte erkänner sig som kristna, ja det skrämmer mig.

Korpen sa...

Visst kan väl kreationisterna få komma till tals. På religionsundervisningen förslagsvis.

Låt naturvetenskapliga ämnen få vara naturVetenskapliga. Utan inblandning från diverse gudar och religiösa doktriner. Åtminstone tills guds (vilken det nu kan vara) exixtens och inblandning i världen kan bevisas.

Jag känner att livet som fri ateist börjar bli lite... hotat.

Grippen sa...

Först, vi har inte kristdemokratiska, men hemland union majoritet i Litauen.
Och den nya lag är inte emot sekularism eller jämställdhet, men bara emot barn inriktad homosexuella propaganda.
Majoritet av sekulara litauer tycker att den nya lag är helt OK.

Frida M sa...

Det är flera skrämmande fakta som du för fram. Man vill ju gärna tro att världen går mot tolerans och mångkultur. Jag är inte naiv, men försöker vara optimistisk. Jag försöker se de exempel som pekar i rätt rikting. Men det är som sagt var skrämmande, mycket av det du tar upp!

Sara sa...

Grippen: Jag var visst felinformerad, parlamentet består som jag förstår inte av kristdemokrater utan fyra högerpopulistiska partier, men innebörden rent värdekonservativt brukar i sådana partier vara ungefär samma som i de kristdemokratiska; dvs stå på nån slags kristen grund (se tex första anonyma kommentaren).

Sen försöker du tona ner allvaret bakom den nya lagen vilket jag inte alls köper. Det är fortfarande inte olagligt att prata illa om homosexualitet inför barn, eller hur? Att försöka få det till att det skulle vara nån lag som värnar om barnen är då bara rent löjligt. Det är dessutom en lag som antagligen strider mot mänskliga rättigheter. Så någon "snäll", harmlös lag är det då inte.

gastlind sa...

Alla samhällen har sina politiska korrektheter. Inget samhälle har yttrandefrihet.

Religion är en stor kraft ute i världen. Det är lätt att glömma i lilla sekulariserade och humanistiska Sverige.

För mig är det viktigt att EU bevarar medlemsländernas frihet i alla frågor som inte har med fri rörlighet av människor och kapital att göra. Det är viktigt att varje lands lagar motsvarar folkviljan och folkets moral. Det är själva grunden för nationalstaten.

Tycker man inte så får man vara beredd att acceptera att alla moralkonservativa länder i södra och östra EU kommer försöka pracka på oss sina värdegrunder. Är det en trevlig utveckling för det svenska folket?? Jag tycker inte det!

Bloggerskan sa...

gastlind,
Då kan vi ju helt ta och slänga EU:s stadga samt Europakonventionen på sophögen då. Vad skall man med paragrafer om alla människor värde till om bigotta homofober ändå är de som sätter agendan? Jag menar att det är en sak att mannen på gatan i Litauen är homofob men en helt annan att landet lagstiftande församling är det. Den senare är en del av staten som gått med i EU och därmed skrivit under på EU:s stadga.

Italien är ett annat exempel där regeringen bedriver en rent rasistisk politik med utspel mot t ex romer som är helt jämförbara med hur judarna behandlades i Tyskland på 1930-talet.

Varför skall bara vissa länder följa denna?

Sara sa...

Gastlind: klart man inte ska glömma att alla länder inte ser ut som Sverige. Men faktum kvarstår att både högern och den kristna högern ökar sitt grepp om Europa, och gillar man inte det har man rätt att debattera. Att bara tyst konstatera att ingen har total yttrandefrihet kommer aldrig vara min grej; att öka yttrandefriheten för människor måste vara ett ständigt mål. I min värld.

Jag håller med om att EU inte kan eller ska detaljstyra länder, men det här handlar långt ifrån bara om moralfrågor. Litauen har skrivit på EU:s konvention om mänskliga fri- och rättigheter och då måste man följa den. Att stå bredvid och se på när människors rättigheter kränks och rent ovetenskapliga (för att inte säga vidskepliga) fakta sprids bland befolkningen, det kan då inte jag. Nationalstaten är inte isolerad, den måste få lov att kritiseras. Internt som externt.

Radikal ena stunden, islamofil i den andra sa...

Hahaha, kul att ni "progressiva" talar om kristna hela tiden. Vänta tills alla de miljontals muslimer ni släppt in i Europa och Sverige börjar utöva politisk makt, då kommer de homosexuella att få fly. Alla ni vänster/feminister/miljöfånar är bra nyttiga idioter i islams tjänst. Snacka om att vara selektiv med att uppfatta och förstå hotbilder...

Sara sa...

Väntade på en sån kommentar... Ja, i mitt tycke skiljer det sig inte nämnvärt mellan de största världsreligionerna vad gäller fördomar och så kallad värdegrund. Jag håller ingen religion bakom ryggen; religionens makt över politiken är i allmänhet inte särskilt värnande om den stora massan.