söndag, februari 22, 2009

Mina Oscarsgissningar

Lite gissningar då inför nattens Oscargala? Det är verkligen inte lätt. Det är idel bra filmer. Och det går nog inte helt att förutsäga vinnare enbart med filmernas kvalité som bakgrund. Som jag tidigare skrivet är det mycket politik bakom Oscars. Ni hittar en bra lista på de största nomineringarna här eller en fullständig lista på Oscars hemsida. Några gissningar iaf:

Bästa film: Svårt, men jag skulle sätta pengar på Slumdog Millionaire eller Frost/Nixon. Jag har sett Slumdog, Milk och The Reader och alla tre skulle vara värdiga vinnare på sitt sätt.

Bästa kvinnliga huvudroll: Kate Winslet, The Reader (även om jag faktiskt tyckte att hennes prestation i Revolutionary Road var starkare).

Bästa manliga huvudroll: Mickey Rourke, The Wrestler, men jag håller en tumme för Sean Penn från Milk.

Bästa regissör: Danny Boyle för Slumdog är gissningen, men jag blir inte ledsen om den skulle gå till Gus van Sant för Milk heller.

Bästa kvinnliga biroll: Här har jag sett alla utom Taraji P Hensons insats i Benjamin Button. Viola Davis är med i mindre än 2 minuter i Doubt tror jag, så hennes nominering är lite udda, men kul. Jag skulle nog hoppas på Marisa Tomei från The Wrestler eller men gissar på Penelope Cruz som gjorde en superroll i Vicky Cristina Barcelona.

Bästa manliga biroll: Heath Ledger, The Dark Knight är väl ganska självskriven. Han får ju ingen mer chans. Och jag säger inte emot. Men jag hoppas att Philip Seymore Hoffman (Doubt) får en ny chans.

Bästa utländska film: Har inte hunnit se någon än faktiskt, men Waltz With Bashir från Israel verkar vara en must-see-film. För politisk för vinst troligen så jag gissar vilt på The Class från Frankrike.

Bästa animerade film: Jag har förvisso bara sett Wall-E men skulle lätt sätta pengarna på den.

Bästa manus efter förlaga: Frost/Nixon. Vild gissning.

Bästa orginalmanus: Milk, lika vild gissning.

Bästa kostym: Säkert kostymdramat The Duchess men det hade varit kul om Milk hade knipit det med sina 70-talskläder.

Bästa make-up: Troligen kniper The Curious Case of Benjamin Button den före The Dark Knight (kul om Hellboys enda nominering kunde skrälla förståss).

Bästa specieleffekter: Trots en del skumma missar i filmen så blir det nog The Dark Knight som vinner den.

Mina gissningar är betydligt mer jämnt fördelade än vad utfallet kanske brukar bli på Oscars men vi får se. Jag hoppas att det blir en kul gala och att jag hinner se något av den. Och att Wolverine aka Hugh Jackman blir en värd att minnas.

Edit:
Ser att jag missade en del kategorier i mitt hastbloggande före jobbet. Jag tror lite snabbt på The Dark Knight vad gäller ljudpriserna (klippning och mixning) och att Revolutionary Road tar hem pris i scenografi. Slumdog Millionaire tar nog hem filmmusiken. Kortfilmer och dokumentärer har jag ingen som helst koll på så det smiter jag ifrån.

Inga kommentarer: