måndag, februari 09, 2009

Man skulle haft en stegräknare...

OMG vad jag har gått idag! Ungefär hela dagen. Tog Saltsjöbanan till stan vid tolvsnåret och började med en turistliknande promenad i Gamla Stan. I brist på egen kamera lånade jag med mig Joakims kompaktkamera. Det var trivsamt, jag gillar verkligen Gamla Stan. Lite förvånad blev jag dock över att det var så mycket folk som det var. En måndag, visserligen lunchtid, men ganska kallt och så. Men vissa delar var mer folktomma och gav mer möjlighet för lugnt, tankspritt strosande. Besökte en del udda butiker, som Science Fiction-butiken, en seriebutik och lite annat blandat. Sen åt jag lunch, helt okej falafel, på Jerusalem i en av gränderna.

Därefter blev det city och en massa "vanliga" butiker. Inte så mycket shoppande dock, även om jag provade en del jeans. Men jag behöver smakråd när det kommer till jeans. Provade ganska olika och kunde inte riktigt bestämma mig för vad som var bäst. En skjorta till Mattias fick jag köpt också, en ljusblå, lite i hopp om att han ska gilla något annat än alla de svarta han envisas med att bära (visserligen fina men ändå).

Sen blev det Solna centrum för att möta upp Joakim efter jobbet så att vi fortare skulle ta oss till Odenplan/Odengatan och söka efter Lakritsroten som hade 18 som stängningstid. Väl på Odengatan gick vi först åt helt fel håll och landade på St Eriksplan, varifrån vi tog t-banan tillbaka till Odenplan och gick åt andra hållet. Tio i sex kom vi fram. Tyvärr var inte riktigt butiken det jag kanske hade hoppats. Ska man generalisera så kan jag säga att det mest var samma lakrits du köper i lösviktshyllorna på ICA, men nu paketerade kanske decilitervis i små genomskinliga påsar, för säkert det dubbla priset. Men, för att det inte skulle vara helt värdelös satsning att söka efter stället köpte jag ändå med mig lite hem.

Sen påbörjade en sökning efter matställe. Vi fick för oss att söder brukar vara bra, samt att vi för dagen var lite sugna på grekiskt. Jag kopplade in gurun Anna-Karin i det hela och fick några tips. Det första hade nog varit bra om det inte varit så att där nu var en helt annan restaurang. Sen blev det mer osäkert letande, i stort sett kan man säga att vi promenerade Götgatan, Skånegatan och Folkungagatan (m.fl) upp och ner ett antal gånger, delvis letande efter Sofiagatan som ingen vi pratade med visste var den låg. Vi hittade iaf två grekiska; det första hade en vegetarisk rätt som både var dyr och lät sisådär. Den andra hade också bara en vegetarisk; "blandat smått och gott med klyftpotatis, 129:-". Eh...jaha, och vad är det? Vi tvekade lite och hoppades kunna hitta nåt bättre. Vilket vi inte gjorde.

Trötta var vi, jag efter att ha varit på stan hela dagen, och Joakim efter en måndag på jobbet. Det var minusgrader och magarna var tomma. Inte jättebra läge. Vi gick förbi nåt ställe som såg ut som vilket pubställe som helst, men som erbjöd råraka med nån creme fraiche-röra för 189 spänn. Då höll faktiskt jag på att garva ihjäl mig. Det kändes bara för absurt.

Till slut blev det ett helt annat ställe, Entré, tror jag att det hette, där vi fick i oss helt okej mat (något små portioner, men gott) och varsitt glas vin för en överkomlig summa. All promenad, som förvisso ändå var ganska underhållande, resulterade i en blåsa under Saras fot och att kvällen hann bli ganska sen, halv tio, innan vi kom hem. Inte riktigt planerat kanske. Och det där med att hinna förbi och kolla jeans igen kunde jag bara glömma. Jag får anlita Anna eller Mattias hemma i Umeå istället. Det blir bra det.

1 kommentar:

Bloggerskan sa...

Attans! Ni hittade aldrig En till grek då? Kan annars tycka att man i Stockholm är lite njugga mot vegetarianer, i synnerhet om man varken äter fisk eller kött.

Nästa gång rekommenderas en av stans bästa libaneser Taboulli på Norra Agnegatan på Kungsholmen. Bra att boka bord innan. Deras fatoush-sallad är ljuvlig och veg-alternativen rätt många vill jag minnas.