måndag, februari 23, 2009

Aborträtten igen

Abortdebatten fortsätter och blir bara mer och mer märklig. Den senaste uppgiften, att norska kvinnor skulle ha nåt slags lämmeltåg till Sverige för att göra abort om fostret har fel kön är nästan löjeväckande och ifrågasätts nu från allt fler håll.

Jag tror att om man verkligen vill så kan man hitta kvinnor som väljer abort av alla möjliga, åtminstone i en utomståendes ögon, konstiga eller "tveksamma" anledningar. Men det är inte grunden här, eller hur? Det handlar i grunden om att vi faktiskt har aborträtt i Sverige, hur missnöjda vissa ändå är med det, och den ger kvinnor rätt att besluta sig för abort oavsett vilken anledning de säger sig ha. Man behöver inte uppge anledning och så måste det vara. Hur produktivt vore det om aborter plötsligt föregicks av intervjuer (istället för stödsamtal som idag) där man försöker ta reda på av vilken anledning kvinnan vill göra abort. Hur skulle det ens utföras? Lögndetektor?

Skulle man presentera alla de olika orsaker kvinnor kan tänkas ha uppgett som anledning inför en abort så skulle vi säkert många reagera och tycka att det är märkligt. Med all rätt. Och det finns säkert en massa fall av aborter som jag personligen skulle vilja ifrågasätta på ett logiskt eller medmänskligt plan. Trots det är aborträtten något jag skulle kämpa mig blodig för att få behålla.

Det är snart dags att lyfta blicken och se vad som egentligen ligger bakom den här debatten som inte längre kan ses som rimlig i mångas ögon. Vilka strömningar och krafter ligger egentligen bakom?

Inga kommentarer: