lördag, februari 28, 2009

Film 9/09: Män som Hatar Kvinnor

Som jag ändå hoppades så blev jag positivt överraskad av filmen! Den var riktigt bra. Ingen toppitoppfilm kanske, men helt klart sevärd. Jag får instämma i mediekårens hyllningar av Noomi Rapaces tolkning av Lisbet Salander; hon var grym! Naturligtvis inte helt och hållet överensstämmande med den bild jag hade av Salander när jag läste böckerna, men en sådan kvinna finns nog knappast att uppbringa. Jag är dock mer än nöjd med Rapace.

En fördel var nog att det var ganska länge sedan jag läste böckerna nu. Och med mitt guldfiskminne så var en del lite suddigt, så filmen kändes inte helt utstakad som kanske Låt den rätte... gjorde. Jag tror mig ana att man ändrat en del saker, tex omständigheterna krings dödsfallet mot slutet (ska kanske avslöja om det finns de som inte läst som vill se) som jag inte mindes som en olycka.

Självklart saknar man som läsare en del saker, framför allt kanske en del relationer. Som den mellan Salander och den "goda" förmyndaren. Men det som kanske mest kändes som ett glapp jag gärna hade varit utan var det mellan bilden av Mikael Blomqvist i boken och i filmen. Jag uppfattade honom i böckerna som mycket mer charmerande; hans kvinnoaffärer är ju av viss betydelse i böckerna, det har man lämnat därhän i filmen ganska mycket, för att inte säga helt. Jag upplevde honom nog dessutom som något mindre tafatt socialt, något yngre och lite mer fit än vad Nyqvist gör honom. Men det spelar inte så väldigt stor roll kanske. Filmen håller ihop oavsett, men Blomqvist blir blekare och gubbigare.

Några scener är som i boken riktigt obehagliga och över lag håller den betydligt högre klass än jag väntat mig eller uppfattat av recensioner jag skummat (hittade dock den här nu efteråt och är glad att jag inte läste den innan då jag troligen skulle blivit mer besviken på Nyqvists tolkning som faktiskt hyllas här). Jag känner mig lite besviken över att fortsättningen kommer att sändas som tv-serie på Svt; jag hade gärna sett två filmer till av samma regissör och med samma känsla. Nu kanske vi ändå hamnar i nåt slags Beck-träsk trots allt. Vi får väl se.

Betyg? Hm, ja svårt. Man blir lite färgad av att se film på bio också; det är ju som lite speciellt. Men 7/10 kan jag nog ge utan att ångra det.

2 kommentarer:

februaribarn sa...

Det är tydligen fler än jag som inte uppskattar Nykvists tolkning alltså... tycker att filmen överlag är en riktig besvikelse, titta gärna på min recension om du vill.

Sara sa...

Jag tror att om man inte läst boken (vilket en i mitt sällskap inte hade) så reagerar man inte utan tycker att Nyqvists roll är bra. Men som sagt, förväntar man sig samma Blomqvist som i boken så riskerar man att bli besviken.