fredag, juli 03, 2009

Ulvön på 24 timmar

Bakgrunden till spontansemestern var alltså att vår vän Fanny hade vernissage för en utställning hon deltar i under juli månad på Ulvön. Hon hade frågat om vi inte skulle komma dit men vi hade som inte svarat. Men i hemlighet bestämde Anna och jag oss för att lämna mans- och barnfolket hemma och fara iväg själva för att överraska.

Anna på färjan från Köpmanholmen till Ulvöhamn
(en tripp på ca 1,5 timme beroende på vilken färja man tar)

Första problemet med vår plan var när Fannys sambo Hindrik började dyka upp lite varstans på vår resa. Först i Ö-vik där vi lunchade och sen på färjan. Och naturligtvis mötte Fanny honom i hamnen när vi skulle kliva av så vi var tvungna att gömma oss och fick till sist kliva ut lastvägen istället. Skojigt och lite fånigt.

Väl framme och med Fanny utom synhåll skulle vi checka in på rummet vi hyrt för natten. Klockan var tre och utställningen skulle vara öppen till fem så vi bestämde oss för att ta en kall öl (vi var grymt varma) innan vi gick dit. Problemet var att när vi väl kom fram till föreningshuset där utställningen ägde rum visade det sig att de stängde tidigare på vernissagedagen (tydligen ett spontanbeslut) så vi missade det hela med ca 20 min. Så var det med den överraskningen. Vi fick helt enkelt ringa upp Fanny, ge oss till känna och sen gå och möta upp henne. Men lite överraskad var hon nog.

Fanny, konstnärinnan själv

Vi besökte dock utställningen dagen efter istället. Så det var inte som att vi missade den, bara själva vernissagen. Och kanske lite av överraskningen.

Den stora gatan genom byn

Sen har vi mest relaxxat plenty. Vi har tagit sköna promenader genom byn, besökt lite turistställen, suttit på de två uteserveringarna med serveringstillstånd (ungefär 4 ggr på varje ställe, vi skapade en ny variant av "pubrunda"), ätit god mat osv.

Surströmmingsbil?

Ulvön (eller Ulvöarna, de är eg två som ligger väldigt nära varann) är antagligen mest förknippat med surströmming. Det har legat ett flertal salterier där men nu verkade bara ett litet finnas kvar som gjorde surströmming till de egna restaurangerna. Det är också känt för järnmalm och överallt man gick trampade man runt i märkligt röd sand och såg röda klippor. Väldigt vackert.

Ulvöhamn ovanifrån, litet men tätbebyggt

Vi bodde väldigt bra. Vi fick ett rum med en våningsäng i konferensanläggningen i Ulvöhamn. Ingen lyx men absolut fräscht och trevligt. För 250:- per person var det helt klart mer än godkänt. Vi åt frukost på hotellet (något dyrare) bredvid och satt på verandan där och tittade ut över hamnen och alla segelbåtarna som låg där.

En av alla trappor som tog oss upp till Lotsberget

Efter frukost på torsdagen bestämde vi oss för att lyda rådet och promenera upp för alla trapporna som leder till Lotsberget och Lotsstugan. Det är väldigt högt upp, kan jag lova (jag har fortfarande ont i vadmusklerna efter ansträngningen), men helt klart värt besväret. utsikten där uppe var otroligt vacker.

Skägglav växte tex på träden kring Lotsberget. Ser ganska fräckt ut och lär tyda på bra luft.

I Lotsstugan inryms idag ett litet lotsmuseum och man kan även köpa fika och glass där då det är öppet. Hela ön är lite sån; det är öppet när det är öppet. Är flaggan hissad är Lotsstugan öppen, tex. Den var inte uppe när vi klättrade upp men det var absolut inget problem. Vi var alldeles själva där uppe och satt på berget och bara tittade ut över utsikten och pratade en massa. Efter en dryg timme kom kiosktjejen upp (snacka om vardagsmotion) och strax efter att flaggan var hissad kom en hop med turister. Då var vi nöjda och gick ner igen.

Utsikten från Lotsberget, där vi satt en lång stund och bara njöt

Ja, det var väl vår tripp i väldigt korta drag. Det var urskönt och väldigt trevligt. Jag är så glad att Anna drog med mig på hennes idé. Vädret var oerhört fint och havet är ju bara så rogivande. Vi var på Ulvön i nästan exakt 24 timmar, men det kändes längre. Det var så stressfritt, jag hade lätt kunnat stanna flera dagar. Stort semestertips alltså!
(Bilderna är klickbara för att se dem i större format, men de är mina)

1 kommentar:

Unknown sa...

Fina bilder, som vanligt (utom den allra första i inlägget, den hade vi klarat oss utan). Som jag har sagt förut, inte förrän jag har sett en av dina bloggar om nåt har det egentligen hänt. Håller med om att det kändes som åtminstone några dagar på ön, fast det bara blev ett dygn. Precis vad jag behövde detta.