torsdag, april 23, 2009

Lång piratfundering

Som väntat har vi inte sett det sista i Pirate Bay-härvan. Idag kom en ny grej; en ev jävsituation då tingsrättens ordförande är medlem i Upphovsrättsorganisationer, där flera av TPB:s motparter också är medlemmar. Tja, kanske kan det leda till att rättegången tas om men jag vet inte om det per definition innebär en förändring. Sen kan man såklart ledsna på att svenskt rättsväsende igen visar att det inte är så fint och bra som alla kanske tror. Men sånt här har skett även tidigare i fall där fildelning varit i fokus. Tveksamheter kring husrannsakan i ett tidigare rättsfall, en polis som utredde TPB-fallet och som nu "plötsligt" jobbar för filmbolaget Warner, på vilket sätt Antipiratbyrån kommit åt filer på privata ftp-servrar etc etc.

Jag har funderat den här veckan över allt som skrivits och kan se tydliga trender i att diskussionen på de allra flesta håll står alldeles stilla. Antipiraterna kan (och verkar inte vilja heller) förstå vad som avses med "intellectual property", de förstår nästan aldrig tekniken och bemöter sällan motpartens argument med annat än att "det är stöld".

Piraterna å sin sida har svårt att förklara tekniken så att vem som helst förstår (inte alls ovidkommande faktiskt), den delen som inte alls verkar förstå att upphovsmännen och -kvinnorna vill ha betalt får alldeles för stor plats i debatterna osv. Det riktigt tråkiga är att just TPB tycks företrädas att ett fåtal clowner som många gånger beter sig som små buspojkar som inte förstår att det inte hjälper upp debatten att lägga sig på lika låg nivå som vissa av deras motparter gör.

Debatterna som sänds på tv är oftast mellan nån artist eller författare som tror att alla de som laddat hem deras verk skulle ha betalt för det om det inte funnits tillgängligt och någon av ovan nämnda pirater. Sällan finns någon substans i debatterna och kunskaperna kring själva fildelningen verkar oroväckande låg. Man vill inte förstå varann och inget gott kommer ur dem.

Ja, det är min spaning. Hur vi kan lyfta debatten vet jag inte än. Jag har här tidigare lyft upp några positiva inlägg i debatten som har vett att se båda sidor och inte tror att lösningen ligger i att liera sig med den ena eller den andra sidan. Men de är få som både kan visa förståelse för pirater såväl som upphovskvinnor och -män. Men jag tror att de är lösningen på sikt. Om de kan bli fler vill säga.

Inga kommentarer: