torsdag, april 16, 2009

Att missa målet

Jag brukar ju vara den som tycker att lagar och regler är till för att följas. Men ibland finns det anledning att både fundera över lagens syfte och om det alltid är främjande för medborgarna att tolka den till punkt och pricka. Över lag tycker jag att lagen om våldtäkt av minderåriga är bra, även om den har visat sig ge oönskade konsekvenser då den tyvärr ibland omfattar sådant som inte var det ursprungliga syftet med lagen.

Nu har vi tex en "moralens väktare", åklagaren Mikael Hammarstrand som vill åtala barnmorskor och andra som skriver ut p-piller till tjejer under 15 års ålder. Ja, vad ska man säga? Vad är syftet? Hammarstrand själv menar att de som skriver ut är medhjälpare till våldtäkt. I princip skulle han kunna ha rätt, men frågan är förståss vad resultatet av hans ortodoxa syn på lagen blir. Fler oönskade graviditeter, är väl det första som kommer upp.

Vi får inte heller glömma att alla som äter p-piller inte har ett aktivt sexliv. Jag vill då minnas att det mer eller mindre var en grej vid en viss ålder att man skulle äta p-piller "ifall att", som man sa. (Sen kan jag väl idag fundera över hur bra det är, med tanke på att p-piller faktiskt är ett läkemedel, men det är en annan diskussion.) Sen finns det de som ordineras p-piller som bot mot kraftiga mensblödningar eller mensvärk. Osv. Jag skulle vilja påstå att åklagaren Hammarstrand har dålig koll på unga tjejer.

Sen är det väl inte så att det är barnmorskan eller tjejen i fråga själv som utför själva våldtäkten? Missar man inte målet ganska kraftigt i så fall? Står det dessutom verkligen och faller med utskrivna p-piller om den ev planerade sexakten ska bli av eller inte?

I jämställdhetens namn tycker jag dessutom att Hammarstrand missar en annan stor del. Kondomerna, tex. Ska det inte bli olagligt att sälja kondomer till tjejer och killar under 15 år också? Ska inte Ica-handlarna också riskera att dömas för medhjälp till våldtäkt i så fall? Även killar under 15 omfattas av lagen om våldtäkt, det är ju inte alltid tjejer som våldtas, även om statistiken är kraftigt vänd åt det hållet. Eller glömmer Hammarstrand de killar som har sex med äldre tjejer?

Nej, åter igen missar vi vikten av kommunikation. Sexualundervisning i skolan, och då inte med början så sent som vid 15 års ålder, är verkligen A och O. En trygg sexualundervisning där inte reproduktion är det stora fokuset skulle alla unga behöva. Återkommande. En trygg diskussionsmiljö med högt till tak där känslor och lust står i fokus.

Att strypa utskrivningarna av p-piller till unga kvinnor kommer bara leda till andra problem, det är jag absolut övertygad om.

1 kommentar:

Korpen sa...

ska vi inte ta och kombinera detta med de krafter i samhället som vill skärpa abortlagstiftingen?? För nog är det väl alla hormonstinna tonåringars högsta önskan att få en liten bebis lagom till skolavslutningen i nian?