söndag, april 12, 2009

Fler modiga castare sökes

Såg just en dokumentär på kanal 9 (en underskattad kanal btw) om Halle Berry. Ganska intressant, även om den till ganska stor de verkade bygga på skvallerjournalistik, blandat med rena fakta. Man ska väl alltid vara lite skeptisk till dokumentärer där huvudpersonen själv inte uttalar sig alls, men en del matnyttigt framkom trots allt.

Bl.a sas det att Berry fick rollen som David Duchovny's fru/änka i Things We Lost in the Fire trots att den inte var skriven för en afroamerikansk eller svart kvinna. Hon fick övertyga dem om att casta henne. Det är väldigt märkligt, tycker jag, att det fortfarande är ett aktivt val om skådespelarna är svarta, vita eller whatever. En av de saker jag gillade med filmen (som är otroligt bra, väldigt sevärd) var just att hudfärgen inte var en sak; det diskuterades aldrig och var inget man behövde reagera på. Det var inte en film som handlade om "interracial marriages" utan bara om en sörjande änka.

Samma gäller ofta med tjocka människor, funktionshindrade, kortväxta, icke Hollywood-snygga osv. De skådepelare som delas in i något eller några av dessa och/eller liknande fack får nästan enbart vara med i filmer där deras "egenhet" är en sak i handlingen. Vissa överviktiga män kommer hyfsat undan men annars är det ganska sällan som undantag från detta ges. En märklig och ganska frånstötande del av hela filmbranschen.

Inga kommentarer: