lördag, juli 23, 2011

Jag vill inte

Och jag som trodde/hoppades att vittnesuppgiften de talade om på ekot i bilen på väg hem inatt som sa att 35 kunde vara döda på ungdomslägret var en överdrift. Det brukar ju som tur är vara det när det gäller just vittnen. Och så vaknar jag till en siffra som överstigit 80 och som inte tycks vara färdigräknad än. Helt bisarrt och overkligt.

Hat föder hat, så också idag. Jag försöker verkligen att inte följa med strömmen. Men det är verkligt svårt att inte glida med och hålla med de som idag tar 'politiska poänger' från alla de som skrek "islamist" för tidigt, alla de som krävde svar av muslimska ledare efter det misslyckade dådet i Sthlm osv. Jag vill inte vara en del av det bittra, men jag erkänner att det finns där. Högst motvilligt.

Idag väntar sista dagen av Trästock och jag måste säga att motivationen känns lite sådär. Känner mig för engagerad på annat håll egentligen. Idag tänker jag verkligen på de drabbade, de som överlevde, de som kom för att hjälpa och de som fortfarande saknar anhöriga. Ohyggligt.

3 kommentarer:

Bloggerskan sa...

varför inte ställa den frågan? Den är ju högst relevant. Men jag förstår vad du menar, man vill helst inte göra politik av något så meningslöst. Å andra sidan är det ju frågan om ett politiskt massmord så det är svårt att inte bli politisk.

Sara sa...

Klart att frågan ska ställas och klart att det är politiskt, men jag tycker mig ha sett det göras på väldigt taffliga och nästan hämndlystna sätt, vilket jag tycker är lite osmakligt. Man har inte ens fått klart dödssiffran innan det kom, det saknas fortfarande ungdomar på ön. Jag tycker att man måste landa, se vad som faktiskt har hänt och sedan, och självklart, lyfta den politiska debatten.
Och som jag skrev har jag också känt samma sak, det är väl mänskligt, men vissa kommentarer och uttalanden som florerat på sociala medier som twitter, fb osv har varit på en så låg nivå. Jag tycker inte vi ska sänka oss till den "kasta paj"-nivå som de som alltid ropar "islamister" gärna håller sig på, jag önskar att vi kunde vara större än så. Det var det jag menade.

Bloggerskan sa...

Jag har helt varit skyddad från sociala medier senaste två veckorna. Bara haft Facebook och norska tidningar att förlita mig till. (Eftersom det är så trögsurfat på Torpet och med Blackberryn.)

Är dock lite nöjd att jag redan kl halv elva i fredags slog fast att det nog rörde sig om en ensam högerextremist och inte någon islamistisk grupp, som Magnus Ranstorp var så snabb att konstatera. Skall blogga om det nu i veckan, hur svenska tidningar inte såg (ville se) det som gick att se från en långsam blackberry på ett värmländskt torp. Utan publicerade ledarartiklar om att det självklart var islamister som låg bakom...