måndag, juli 18, 2011

Film 18/11: Trust

Trust handlar om en ganska vanlig kärnfamilj i USA med tre barn. Annie (Liana Liberato) är familjens 14-åriga mellanbarn som träffar en jämngammal kille, Charlie, via ett chattrum på nätet. De håller kontakten på nätet i ett par månader, relationen mellan de båda stärks och Annie börjar så smått omtala Charlie som sin pojkvän. När de till sist bestämmer sig för att träffas på riktigt visar det sig att Charlie inte alls är den han utgett sig för att vara.

Jag var inte riktigt beredd på att Trust skulle beröra mig som den gjorde. Den är inte på något vis sentimental, snarare känns den ibland något förenklad, men ändå blev jag berörd av handlingen. Jag vill inte avslöja för mycket men jag kan säga att det är själva efterspelet och skillnaden i hur 'mötet' uppfattas och påverkar Annie respektive hennes omgivning som är fokus. Filmen är regisserad av David Schwimmer (bl.a Friends, Madagascar, han har tidigare regisserat Little Britain USA och Run Fatboy Run) och han gör ett ganska gott jobb även om ämnet är tacksamt. Filmen närmar sig inte problemet på ett snaskigt sätt och här finns inga enkla lösningar. Kanske tycker jag att fokus hamnar lite för mycket på pappans reaktioner mot slutet. Det görs dessutom lite för simpla/ofärdiga kopplingar till hans jobb inom reklam och den kroppsfixering som finns där som såklart har en poäng men som kunde lämnats därhän just i den här filmen. När handlingen går från att mestadels ha tonårsperspektiv till föräldraperspektiv tappar den lite, anser jag. Det var bättre balans inledningsvis.
Annies föräldrar spelas för övrigt av Clive Owen och Catherine Keener och vi ser även Viola Davis i en biroll som psykolog. Över lag är det en välgjord och välspelad film om ett ämne som i allra högsta grad är aktuellt. Betyget blir en svag 4/5.

Trailer (innehåller som vanligt en del spoilers):

Inga kommentarer: