fredag, juli 01, 2011

Sol blev åska och regn

Just som jag in på facebook och läste idel uppdateringar från folk i stan om ett ordentligt åskoväder så började det tokregna här. Det mullrar en del men sådär riktigt åskigt tycks det inte. Inte än i vart fall.

När jag växte upp drog man ut typ alla elektriska apparater som fanns, men idag vet jag inte riktigt lika säkert vad som gäller. Jag gör det oftast ändå, av vana, speciellt dyrare prylar som tv:n, laptopen osv. Men behöver man det?

Jag har f.ö varit hemskt åskrädd förut men det har mattats av med åren. Jag vill fortfarande inte vara ute när det åskar och jag håller mig gärna från fönstren, men jag känner mig inte rädd på samma vis längre. Kanske för att det inte åskar på samma vis här uppe som låt säga södra västkusten där jag spenderade många somrar förut. Där åskar det verkligen på riktigt när det vill, men så pass blir det aldrig här.

5 kommentarer:

Johan sa...

Mjo, Har själv blivit av med en TV och video tack vare blixt och dunder. Så ja, det kan vara bra att dra ut sakerna man vill ha intakt. Finns i och för sig fler åskledare och annat idag, men det är ju ingen 100% garanti...

Unknown sa...

Jag tror att det kanske kan bero lite dels på var man är och vilken apparat det gäller. Datorer och modem har jag blivit av med. På landet är det vanligare, tror jag. Även strömavbrott är ju vanligare där ute på vischan. Jag sprang omkring här och slet ut typ allt. Allt är ju inkopplat i eluttag numera. Till och med min semester-roman! Skulle ju helt avlida om något hände med den.

Johan sa...

Jo, om sitter på 5e våningen i ett 10 våningshus, så tror jag det inte är sådan stor fara. Sjäv bor vi på nederplan i ett hus med endast 2 våningar och då kan det vara lite halvfarligt för just datorer. Datorer är ju inte kända för att tåla spänning.

Better be safe then sorry :)

Iréne JB sa...

Helt rätt. Hos bror min tog åskan skrivare, modem mm när den slog ner. Så det är nog säkrast att dra ut och lägga kontakterna en bit ifrån uttagen så att inget blir förstört ändå.

Sara sa...

Tur man lever med en nerd som använder UPS på de viktigaste grejerna i sitt hus, insåg jag idag :)