tisdag, september 21, 2010

Ett frustrerat arghn är på sin plats

Och mitt i all trötthet och hjärnstress är det svårt att inte vara arg på CSN, hur klyschigt det än må vara. För hade det inte varit för dem och deras trilskande så hade jag kanske kunnat fokusera på en sak istället för både jobb och studier, samt allt som är kring själva CSN-ärendet.

Igår var nog ändå max tålamod nått vad gäller just strulet med finansieringen. Först berodde protesten från CSN på att jag inte uppfyllt de nya kraven på studieprestationer som de har. Hade jag ansökt före 1 juli hade det varit en annan sak, men då hade jag ju inte hunnit komma in på kursen å andra sidan. Men, jag var sjuk under mitt sista studieår, vilket det finns dokumentation på vilket jag också har lämnat intyg på. Jag har även lämnat intyg på att den situationen/hälsoläget inte längre är aktuellt, vilket är vilkoret för att de ska ge undantag från prestationskravet. Intygen är skrivna av högst professionella och insatta och jag har kryddat det hela med ett personligt brev som beskriver sammanhanget. Någonstans där hoppades jag att det skulle räcka.

Igår fick jag då veta av en av de som skrivit intyg åt mig att CSN hört av sig dit och ifrågasatt, inte att jag tagit för få poäng utan snarare att jag tagit för många poäng med tanke på sjukdomsläget jag befann mig i. Så då är problemet plötsligt det omvända. I det så ifrågasätter de alltså om a) jag har varit för duktig när jag varit sjuk, alt b) kompetensen hos de som intygat de faktiska omständigheterna.

Hon som blev kontaktad av CSN (och som sen hörde av sig till mig) var duktigt irriterad själv och undrade hur en handläggare på CSN de fakto kan ifrågasätta något (eg hennes kompetens) som de inte själva har kunskap i. Sen när är CSN medicinskt kunniga, liksom? Det är ju i det närmaste förolämpande. (Lite som med försäkringsläkare som det talats om, med skillnaden att de trots allt är läkare.)

Så nu är vi där, det tycks som att min kontakt kan ha fört ärendet lite längre fram, förhoppningsvis mot ett godkännande, men jag vet inte. Jag skulle ju helst undvika att behöva skicka faktiska journaler till personer som jag inte anser behöver ha detaljer, men vi får väl se hur det blir. Det ironiska i hela situationen är att även om det borde vara i CSN:s intresse att jag faktiskt får färdigt min examen (och därmed kan få ett bättre betalt jobb och återbetala lånet bättre) så blir det allt svårare för mig att orka hänga med i studierna för varje dag som går som jag måste kombinera det med mitt jobb. Plus att jag säkert på sikt riskerar att passera deras idiotiska fribeloppsgräns allt eftersom jag fortsätter att jobba och tjäna pengar...

Inga kommentarer: