tisdag, augusti 17, 2010

Film 25/10: Eclipse

Om första filmen (Twilight, 2008) stod för upptäckten av vampyrer och den andra (New Moon, 2009) för upptäckten av varulvar så är den tredje filmen; Eclipse (2010) den där varulvar och vampyrer tvingas strida tillsammans och då allas kärleksobjekt, Bella (Kristen Stewart), tvingas välja mellan en varm (varulv) eller kall (vampyr) pojkvän for life.

Mellan Bella och Edward (Robert Pattinson) pågår fortfarande diskussionen om när och om Bella ska omvadlas till vampyr. Bella inser så smått vilka försakningar en sådan omvandling skulle innebära för henne personligen och både Edward och Jacob (Taylor Lautner) försöker få henne att låta bli, av skilda anledningar. Edward har sedan händelserna i förra filmen hamnat lite i onåd hos Bellas pappa Charlie (Billy Burke) som hellre ser att hon umgås med Jacob. Jacob försöker i sin tur få Bella att erkänna sin kärlek för honom och hoppas att hon ska välja honom medan Edward mest försöker få Bella att acceptera hans frieri. Bella är inte så intresserad av äktenskap men desto mer intresserad av att ta ett annat steg i relationen, något som Edward anno tidigt 1900-tal inte vill höra talas om.

Samtidigt söker Victoria, den rödhåriga vampyren (nu spelad av Bryce Dallas Howard istället) fortfarande hämnd efter att hennes livskamrat James blev dödad i första filmen av medlemmar ur Cullen-klanen. Nu var det väl iofs inte Edward som dödade honom men Victorias hämnd går ändå ut på att döda Bella, den sårbara mänskliga tjejen. Med kunskap om Cullens speciella gåvor har hon delegerat ansvaret för hämden till Riley (Xavier Samuel), en speciellt för tillfället nyskapad vampyr vars uppgift är att bilda en armé av sk "newborns"; nya vampyrer är nämligen som starkast och som mest aggressiva. För att möta Victorias armé tvingas nu varulvarna och vampyrerna i Forks att samarbeta varpå Edward och Jacob får strida sida vid sida för att försvara Bellas liv.

Eclipse är på flera sätt en mognare film än de tidigare två. Jag vet inte om det beror på den påstådda romansen mellan Stewart och Pattinson irl men det slår definitivt mer gnistor om Edward och Bella i den här filmen. Framför allt Pattinson verkar mycket mer hemma i rollen som vampyr och har slopat en hel del av de skumma stirrningarna och obekvämheten som var så tydlig i de tidigare filmerna (framför allt första). Eclipse är också snyggare filmad; fler intressanta perspektiv och fler närbilder på rätt ställen. Slade har dessutom tagit med mer av bakgrunden till karaktärerna och lagt in små historiska tillbakablickar där vi får lära känna framför allt vampyrerna lite bättre. De är inte lika mycket anonyma biroller längre, vilket gör att det känns som att Slade närmar sig böckerna lite mer än tidigare regissörer valt att göra.
Kanske har jag vant mig men de i förra filmen skumt animerade varulvarna känns också de snyggare här och "den stora striden" fungerar bättre och är mindre "kvasiteatralisk" än de i de tidigare filmerna.
Rent handlingsmässigt så gillar jag också Bella klart bättre i Eclipse än tidigare. Hon är inte längre så mesig utan tar för sig och har lite mer av en egen vilja (något som jag upplevde att hon hade, om än i en mer "trots-variant" redan tidigt i böckerna). Jag himlar såklart med ögonen över "inget sex före äktenskapet"-delen och den fåniga åldersnojan hos Bella, men bägge dessa får man snarare tillskriva böckerna och dess mormon-författarinna Stephanie Meyer än filmerna. I grunden är det annars fortfarande en ungdomshistoria (som tydligen tilltalar även en äldre publik...) med en del fånerier som man får lov att svälja. Lautners skådespel imponerar väl fortfarande inte men annars tycker jag att just skådespeleriet känns tajtare än i tidigare filmer.

Kort och gott tycker jag att det här kanske är den starkaste filmen hittills, där den första hamnar precis snäppet under. Betyget blir nog en stark 3/5.

Intressanta recensioner här, här, här och här. (Där det tycks tydligt att mina åsikter om Pattinson och Lautners resp skådespeleri är precis motsatt de flesta recensenters. Där ser man.)

Inga kommentarer: