fredag, maj 15, 2009

Att se sig själv som högre stående

Jag är nog lite sur idag. Nästan åt det militanta hållet. Jag är så less på allt vad religioner heter och vad de åstadkommer med huvudet högt överallt i världen. Just idag delas den ilskan av det sätt som man, med vissa stater och unioners godkännande anser sig ha rätt att behandla djur på. Nu ska det alltså inte vara förbjudet att döda djur utan bedövning längre. Är inte lidandet som djur utsätts för på slakterierna nog? Är inte de religiösa slakterna hemska och oetiska som de är? Jag blir alldeles stum. Om djuret inte är rent ät det inte då! Det finns gott om vegetarisk mat i den här världen (vilket också skulle bidra till en miljövänligare värld vilket många åskådningar inte verkar ha så stort intresse av oavsett).

En annan sak är den manliga omskärelse som nu allt fler börjar ifrågasätta. Samma sak där; religionen anser sig stå över de hjälplösa, i det här fallet små barn som inte får rätt att själva välja vare sig om de vill stympa sin kropp eller vilket samfund de ska tillhöra, om något. Det borde strida mot mänskliga rättigheter. Vi arbetar hårt mot kvinnlig omskärelse (som , bör nämnas, drabbar den enskilda flickan/kvinnan hårdare fysiskt) men det är verkligen hög tid att ta strid mot all form av stympning av barn i religiösa syften. Om Gud nu gjorde oss så perfekta varför ska vi då börja livet med att skära av en bit av kroppen?

Jag skulle aldrig drömma om att döpa mina ev barn; jag är själv inte troende och ser inte att jag har rätt att välja en sådan sak i mitt barn ställe. Om mina barn som vuxna människor väljer att bli judar, muslimer, buddister eller kristna, det är upp till dem, anser jag. Men ett dop påverkar inte ens liv på samma sätt som en stympning gör. Det går att minimera till en kvart i ens liv då någon skvätte vatten på ens huvud. Jag är själv döpt men ser det inte som något som har en betydelse för mitt liv eller mina värderingar. Istället valde jag som vuxen att gå ur kyrkan, något som dagens födda svenska inte behöver om deras föräldrar inte väljer att ge dem medlemskap.

Och nej, jag är inte enbart emot vissa religioner. Nästan samtliga religioner bidrar till att göra den här världen till en sämre plats, till en krigsskådeplats. Att sätta sig över andra människor och arter. Inte minst kristna. Vi har tex en svensk kyrka med en ökande förmögenhet i vapenindustrin och det var kristna samfund som på plats i Thailand efter tsunamin villkorade sin hjälp. Så det är överallt. And it piss me off!

Inga kommentarer: