fredag, mars 27, 2009

För eller emot släckning - tappar vi kärnfrågan?

Jag vill minnas att jag även förra året då Earth Hour inföll, var på möte i Sthlm. Jag vill också minnas att uppmärksamheten om aktionen var förhållandevis lågmäld. I år däremot, talas det om det överallt nästan. Företag är inblandade och gör sin röst hörd, inte minst i Umeå där det största elbolaget stänger ner ett helt kvarter.

Personligen har jag nog aldrig direkt ifrågasatt aktionen. Den är symbolisk framför allt, så effekten är rent energimässigt inget att hurra över, men just att det får människor att fundera över sin egen energiförbrukning tilltalar mig. Men de senaste dagarna har jag läst allt fler skeptiska åsikter som fått mig att fundera något vidare. VK:s ledarblogg anser tex att mörkersymboliken är olycklig, att miljöengagemang borde ha mer positiva symboler än släckta kvarter och på ett sätt kan jag väl hålla med. Samtidigt så symboliserar nödvändigtvis inte släckta eldrivna lampor något negativt för mig personligen. Det finns en trivsamhet i det "fattiga" ljuset också. Dessutom är jag inte så säker på att alla aktioner för en bättre värld alltid måste vara så hysteriskt positiva. Visst; människor tilltalas säkert mer av höstljusinstallationer än mörkläggning, men samtidigt är inte miljöfrågan "all fun and games" heller.

Inte heller Johanna Nylander gillar idén med Earth Hour, men av den anledningen att det är en "klick - fixat"-kampanj. Och jag kan hålla med även där, delvis. samtidigt finns det något bra i enkelheten som sagt om det kan få människor att fundera om så en liten stund.

Så ni ser; en direkt uppmaning att släcka eller att hålla ljuset tänt kan jag inte ge. Frågan är om det är sunt att snubbla vid för eller emot-diskussionen, om inte det, om något, tenderar att ta fokus från kärnfrågan.

Inga kommentarer: