måndag, mars 02, 2009

Film 11/09: Babel

Jo vi såg ju Babel igår på tv. Ett långt drama med bl.a Brad Pitt och Kate Blanchett i de mer kända rollerna.
Babel är egentligen tre olika historier som utspelar sig i Marocko, Japan samt Mexico ungefär samtidigt, men där de inblandade människorna på olika sätt flätas samman. Ett inte alldeles nytt filmgrepp längre, men säkert mer nyskapande 2006 då filmen kom. Sedan dess har vi sett det ganska många gånger.
Filmen är bra och bitvis gripande, men precis som jag skrivit tidigare så lider även denna lite av att man gjort den för lång. Visserligen såg jag den med idel reklamavbrott och det gör sitt, men den kändes verkligen som 142 minuter. Trots det kändes det som att slutet var alltför avhugget, vilket nästan gjorde mig lite arg. Jag förstår att inte allt kan klaras upp, men ett par saker hänger alltför löst.
Betyget blir lite lågt 7/10, kanske hade det blivit högre 2006.

Jag kan däremot rekommendera er att se 21 Grams från 2003 av samma skapare som gjort Babel (Alejandro Gonzáles Inárritu samt Guillermo Arriaga) med Sean Penn, Naomi Watts och Benicio Del Toro. Den är väldigt bra! Jag har sett om den en eller ett par gånger och gillade den lika mycket då, så jag gissar att den håller än. Mäktig film!

1 kommentar:

Bloggerskan sa...

Iñárritu är verkligen en favorit. Han och Guillermo del Toro.

Om du inte sett Amores Perros av Iñárritu tycker jag du skall se den också. Jag tyckte Babel var bra när jag såg den på bio när den släpptes här i Sverige. Kanske hade den varit ännu bättre med mindre kända personer i huvudrollerna. Stycket om hushållerskan och barnen är lysande, liksom det i Japan.

Och gissa vilka som jublade här när vi fick veta att den andre favoriten, del Toro, skall regissera inspelningen av The Hobbit. Det kan ju inte bli annat än succé.