tisdag, mars 10, 2009

Kd:s senaste tankefel

På tal om barn läste jag igår om det märkliga Kd-förslaget att ge 10.000 kronor per nyfött barn till föräldrarna. Ett mycket märkligt förslag, skulle jag vilja säga. Visst jag kan förstå att utflyttningskommuner börjar bli smått desperata efter att ändra befolkningstrenden, men är betalningar av det här slaget verkligen en vettig väg att gå? Gör 10.000 dessutom hela skillnaden verkligen?

Ska man se ännu större på det kan man ju undra vilken bubbla Sverige lever i. Världen håller på att överbefolkas, barn dör som flugor varje sekund och samtidigt sitter vi här uppe i det kalla norr och funderar över hur vi kan få vår fertila befolkningsdel att alstra av sig mer. Detta samtidigt som allt högre röster talar om allt mer stängda dörrar vid gränserna. Det är för mig en ekvation som inte går ihop alls. Vi vill öka befolkningstillväxten, men bara med "rätt" del av befolkningen, är det så det ska tolkas?

Dessutom skulle jag vilja påstå att hela förslaget präglas av en ganska cynisk bild av den egna befolkningen och jag kan inte heller påstå att jag hittills identifierat någon befolkningskris av den dimension som ett sånt här förslag skulle föranledas av. I övrigt håller jag med den vakna ledare som Ola Nordebo skrev i dagens lokaltidning med anledning av samma fråga.

1 kommentar:

Johan sa...

Kan man få ut pengarna retraktivit i såfall?? :P