måndag, mars 09, 2009

Om Internationella Kvinnodagen

Jo, Internationella Kvinnodagen igår. Jag skolkade ju från den och hade till att börja med lite dåligt samvete. Men så började jag fundera över var logiken i det egentligen låg. Jag gör ju en massa (eller iaf mycket) för feminism och jämställdhet en massa andra dagar på året, varför skulle jag ha dåligt samvete för att skippa den dag som alldeles för många använder som alibi för sitt eget jämställdhetsarbete?

För är det inte så, handen på hjärtat, att det ibland blir lite för mycket koncentrering på just den här dagen? Det är då tidningar förväntas skriva artiklar om starka kvinnor, om utvecklingen av kvinnors rättigheter i andra länder och om jämställdhet i det goda Sverige. Det är då vissa tv-stationer anstränger sig för att ha "varannan damernas" vid reportage och intervjuer och allehanda föreningar och andra arrangerar en väldig massa aktiviteter så att man inte ens skulle ha en chans att hinna med hälften om man så försökte. Och det är ju bra, verkligen, men sen då?

Varför inte göra med kvinnodagen som med fettisdagen? Inte bara äta semla fettisdagen utan börja redan strax efter att den värsta julhysterin lagt sig? Och fortsätta äta semla ett bra tag efter att februari passerat. Om julskyltningen kan börja i oktober, varför kan vi inte sprida fler "kvinnodagar" i låt säga maj? Varför satsa allt på en enda dag och sen åter låta frågan bli en parentes i en fånig "kvinnobilaga" eller i utskott som egentligen vare sig har reell makt eller medel att verka?

Okej, jag vet, jag kanske har cyklat några grader snett. Och visst, jag vet att det visst görs saker andra dagar och att ett stort antal människor sliter sig trasiga för att driva en vettig dialog kring jämställdhet, men när känslan av dåligt samvete kom upp så snart jag insåg att jag som feminist inte hade engagerat mig lila i en massa aktiviteter just denna dag, då började jag fundera lite.

Sen vill jag också tillägga att det är märkligt hur det så illasittande ordet "kvinnofråga" ens får lov att användas så flitigt just denna dag. Varför är jämställdhet en kvinnofråga den 8 mars?

2 kommentarer:

Bloggerskan sa...

Jämställdhet smakar bättre än semla! ;)

Jag skolkade också och gick och såg på bio med maken istället.

Johan sa...

Alla dessa "dagar" av olika slag börjar bli löjligt, jag förstår poängen. Men liksom alla hjärtans dag..ska det behövas en särskild dag för att visa någon den självklara kärleken som kan visas varje dag...likväl så ska det inte behövas en särskild dag för jämställdhet, det ska ALLTID förekomma.