måndag, mars 30, 2009

I huvudrollen: Stockholm

Jo, jag måste ju berätta om besöket på Stockholms Stadsmuseum igår. Jag var där med Joakim och vi hade väldigt trevligt. Jag läste av en slump om en intressant filmutställning: I huvudrollen: Stockholm. Det är helt enkelt en (ganska stor) utställning om Stockholmsfilm; kort sagt filmer där Stockholm spelar någon form av roll. Utställningen består av en massa fotografier, utlånad rekvisita och ett antal mindre biografer där en lång rad olika filmklipp visas från olika filmer i Stockholmsmiljö. Allt ifrån svartvita gamla filmer till Millennium-filmerna. Utställningen gick under fem olika teman som alla hade sina filmer och sina berättelser. Tex "Farlig ungdom" som visade delar ur allt från Swing it magistern" till "Stockholmsnatt". Det var väldigt kul att återse scener ur just den sistnämnda såväl som Modstriologin och "Filmen G" (Magnus Ugglas bästa insats ever btw).

Just igår var utställningen ganska välbesökt vilket gjorde det lite svårt att komma åt alla biograferna. Speciellt den med temat "Brottsplats Stockholm" var svåråtkommen. Men det gjorde egentligen ingenting för det känns som en utställning man både vill och borde besöka flera gånger, för att kunna se nya pärlor man inte ka märke till första gången.

På minussidan vill jag nog ändå säga att det kändes lite halvskralt på sina håll; jag hade gärna sett ännu fler foton, kanske någon dokumentär från inspelningsplatser eller intervjuer med regissörer. Och så är det på tok för mycket saker från Kenny Starfighter. Jag tror dock inte att barnen som besökte utställningen hade tyckt att det var nåt roligt annars (man fick provsitta alla möjliga makapärer från filmen tex), men för mig kändes det som att det blev för mycket av en alldeles ny film. (Att det däremot fanns en hel avdelning för Millenniumtriologin gjorde mig inget, så ja, jag är lite partisk.)

Det fanns också en dimension till av utställningen som vi dessvärre inte lyckades ta del av. Under våren kommer tre olika stadsvandringar att erbjudas, varav två jag mer än gärna skulle delta i. Vad sägs om att gå i spåren av Millenniumtriologin på Södermalm eller besöka 1980-talets Blackeberg för lite vampyrspaning? De arrangeras även nästa gång jag är i Stockholm, men gissningsvis sitter jag på möte just under den förstnämnda, så jag får väl hoppas på att kunna haka på den senare under året.

Utställningarna på stadsmuseet är gratis men vandringarna kostar 100 kronor. Utställningen har recenserats av Svd och tipsats om av Andrea Reuter. Och ja, den varar ända till januari 2010 så flera besök hinns med...

Inga kommentarer: