lördag, juli 02, 2011

Film 14/11: X-Men: First Class

Efter att ha kritiserat de tidigare X-Men-filmerna fick så Matthew Vaughn en chans att regissera sin egen. Den här gången handlar det om hur allt började, en prequel om hur Charles Xavier startade sin mutantskola; i X-Men: First Class.

Vi får snart lära oss att mutanter finns lite överallt, men att de flesta lever med sina abnorma egenskaper i hemlighet i en värld där man inte ska 'sticka ut'. Och utseende, anpassning och att 'tycka om sig själv för den man är' är nån form av genomgående tema för den här filmen. På gott och ont, ska sägas. Filmen utspelas under det kalla kriget och vi får se hur mutanterna spelade en roll för att undvika att ett enormt världskrig bröt ut under 60-talet. Vi får se överklassynglingen tillika mutanten Charles Xavier (James McAvoy) träffa Erik/Magneto (Michael Fassbender) och hur de tillsammans far världen runt (nåja) i sökandet efter fler mutanter som skulle kunna passa i den grupp som CIA frågar efter. Skurken i filmen är Sebastian Shaw (Kevin Bacon) som inte själv besitter några särskilda egenskaper men som har mutanten Emma Frost (January Jones) vid sin sida när de infiltrerar ryska armén.

Det här är en svår film att recensera och jag skulle nästan vilja se den igen för att ge ett klart omdöme. X-Men-filmerna har tidigare varit rätt actionbetonade men i den här filmen tar det ett bra tag innan det händer så mycket med fart i. Den försöker få in lite för mycket av 'tonårsdilemman' som för att betona att det handlar om tidiga mutanter, något som ibland känns lite krystat. Filmen är inte heller överdrivet snygg även om animeringarna får klart godkänt.
När det kommer till skådespel är det också något ojämnt. Jag störde mig en hel del på Zoë Kravitz som Angel och Kevin Bacon är ingen större favorit sedan tidigare. Däremot bidrog Fassbender väl till superhjälte-feelingen och McAvoy var helt klart den starkast lysande stjärnan i hela filmen. Jag gillade också Nicholas Hoult (lillpojken från Om en Pojke (2002) som nu blivit stor) i rollen som Hank/Beast.

Över lag en lite velig men ändå klart godkänd actionfilm med lite Bond-känsla som man mycket väl kan välja att se först om man fortfarande råkar vara X-Men-oskuld. Betyg 3/5.

Recensioner: SvD, DN, Onyanserat.

Inga kommentarer: