fredag, november 07, 2008

Äktenskap eller inte, en fråga om makt

Jag måste erkänna att jag har dålig koll på när det är dags att ta beslut i frågan om könsneutrala äktenskap i riksdagen. Men jag hoppas att det är snart. Överallt diskuteras det, vilket självklart är bra, men nu är jag less på snacket och vill se lite verkstad. Och jag förstår verkligen inte det svåra i det.

Häromdagen läste jag en insändare i en av lokaltidningarna som upprörde sig över att Reinfeldt (som då fick stå modell för "politikerna") ska bestämma om vad som är äktenskap eller inte när det faktiskt är en religiös fråga. Hm? Så vitt jag vet är det inte kyrkan som stiftar lagarna i Sverige och ska vi ha något vi kallar äktenskap (hur länge vi nu får göra det) med en faktisk juridisk betydelse har jag svårt att se en annan väg.

För mig är det som sagt ganska enkelt. Hade vi haft en statskyrka kvar hade det kanske varit svårare, men nu ser jag inte problemet. Ta bort vigselrätten från religionen och låt istället varje religiöst samfund ha sina respektive ceremonier. Att man nu pratar om att ordet, begreppet "äktenskap" enbart ska vara förknippat med en (religiös?) förening mellan kvinna och man är bara ett konstlagt grepp att krampaktigt hålla kvar makten från kyrkans (Göran Hägglunds) sida. Samma diskussion hade jag med en kristen arbetskamrat som också var inne på att orden "vigsel" och "äktenskap" är kyrkans och ska stanna där, resten av oss som önskar ingå "juridisk förening" utanför får lov att kalla det något annat. (Efter en lång diskussion lovade han dock att återkomma med nya, vässade argument för sin sak nästa gång vi ses, jag ser fram emot det.)

Det enda man uppnår genom att resonera på det viset är att fortsätta se till att det finns a- och b-lag inom det vi andra kallar äktenskap, oberoende av om det är en samkönad förening eller inte eller om den är ceremoniellt utförd i svenska kyrkan eller inte. Och det hoppas jag inte att den svenska riksdagen går med på.

Läs andra kloka inlägg i frågan här och här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med! Dessutom känns det rätt småaktigt av kd att beklaga sig över att man blivit "överkörda" när alla andra partier i princip är överens, och propsa på att man ska få en "kompromiss" för att blidka den del av kd:s väljare som absolut inte kan gå med på att de inte äger ordet äktenskap.

Anonym sa...

Upplös alla äktenskap och låt människor avtala om sina önskemål utan generella regler. Äktenskap är en uråldrig tradition som borde förpassas till historien.