lördag, november 29, 2008

Famous or poor -vem ska vi bygga om hos?

Dagens spaning; "gör om mitt hem"-program. I USA där man saknar en allmän socialförsäkring och en massa människor lever i en verklighet svenskar inte ens kan drömma om (även om berättelser ibland gör att man funderar om vi är på väg åt det hållet) har man det oerhört snyftframkallande "Extrem Home Makeover"; ett tv-program med några överaktiva programledare som gråter floder i varje program (ok jag är inget fan av sentimentala program av det där slaget, tyvärr). Man river gamla sunkiga hus och bygger nya, överlyxiga hem med en massa hysteriska funktioner. Ofta har familjerna tusen olika stora problem; barnen är handikappade, pappan har dött, mamman har tappat synen och hunden har tre ben. Ni vet. Det är välgörenhet på bästa programtid.

I Sverige, där vi har socialförsäkringssystem renoverar vi hus åt en av våra mest kända friidrottare; Carolina Klüft, eller bygger ny inredning till tv-divan Carolina Gynnings lägenhet (inventarier hon sen säljer på blocket).

Inte världens bästa spaning kanske, men jag kunde inte låta bli att reflektera över det då jag bläddrade mellan kanalerna och såg skillnaden. Ska vi börja oroa oss för välfärden på riktigt när bygg-om-tv blir välgörenhet för andra än redan hyfsat välbeställda? Är renoveringsprogram på tv vårt lackmuspapper för välfärd?

4 kommentarer:

Bloggerskan sa...

Tycker det är en bra spaning. Och jag lever mycket hellre i ett land med ett allmänt socialförsäkringssystem och kändisar på TV än ett där man är utlämnad till barmhärtiga samariter, eller kommerisella TV-kanaler.

Anonym sa...

Tycker de kan komma och bygga om här hemma hos mig istället :D

/Johan

Sara sa...

AK: Jo, det gör väl jag också naturligtvis. Just den känslan får jag lite av EHM; att det är ganska hemskt att man ska behöva vräka ut sitt liv som en eländig snyfthistoria i (inter-) nationell tv för att få den hjälp man borde få av samhället.

J: Jag är med dig. Hade det inte varit för att man var tvungen att vara med i tv hade jag inte sagt nej till lite gratis smarta lösningar utifrån.

Bloggerskan sa...

Jag förstod absolut att du tyckte så. Det var mer ett konstaterande. ;) För annars blir det ju liksom något slags race om vem det är mest synd om...