måndag, november 24, 2008

Tonårsfritt på bio?

Haha, Anna-Karin skickade mig denna länk på mejl idag och skrev att jag "inte är ensam" (med anledning av mina sura inlägg här och här). Jag och Nils-Petter alltså? Hm, ja jag vet inte jag.

Allvarligt talat så håller jag nog ändå inte med honom helt. Eller jag hoppas iaf att jag inte ska behöva göra det. För det första så tror jag inte alls att det bara är ungdomar/tonåringar som har ett hänsynslöst beteende på bion och dessutom långt ifrån alla ungdomar. Skulle gissa att det finns vuxna som stör också och vill minnas att killen som störde på Bond-filmen hade passerat 20-strecket.
För det andra så är jag över lag inte för att stänga ute åldersgrupper på såna premisser. Jag tycker att det är knepigt med barnfria hotell, att ungdomar inte får vara på ena Icabutiken i mitt bostadsområde före klockan två på dagarna osv. Jag tycker det är fel väg att gå och tror inte att man skulle välja samma tillvägagångssätt för andra åldersgrupper i samhället.

Är förbud enda vägen att få folk att bete sig? Jag vill tro att det måste finnas andra vägar. Bemanna biosalongerna, tex och ge oss lite tillbaka av biljettpriset på så vis (istället för att lägga pengar på att övervaka ev olaglig filmning i salongerna). Det är en enkel och delvis feg väg att gå att förbjuda istället för att samtala.

Så jag är kanske inte lierad med Nils-Petter ändå...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med både dig och Nils Petter...för jag förstår hans frustration över högljudda människor på biosalongen. Jag bojkottar bio helt på grund av det och laddar ner filmerna och har bio hemma istället. Att ha åldersgräns tror jag, precis som du, inte kommer att lösa problemen. Det finns gott om vuxna som tyvärr inte vet hur man ska uppföra sig under en films gång.

Bloggerskan sa...

Menade nog att du inte var ensam om att ha noterat en förändring till det sämre. När jag var ung (!) var det ju störande om folk prasslade med pappren till Nickersrullen eller FOX-kolorna...

Undrar om inte den här idén om att rikta sig mot olika målgrupper vid olika visningar kan vara en idé. Men iofs vet man ju inte om de störande momenten tänker att oj vad skönt, ingen som stör, omedvetna om dett de gör det själva...

Sara sa...

Jo, det är klart att det kanske kanske skulle vara en lösning, men det beror mycket på hur man gör det tror jag. Generellt tycker jag det finns mycket indelningar ändå i samhället och som sagt är jag inte övertygad om att störande beteenden försvinner på 18-årsdagen.

Anonym sa...

Det jag stör mig mest på är alla mobiltelefoner. Att folk kan vara lite dryga, sitta och kommentera saker kan jag ta (till viss del). Även godis prasslet har jag som accepterat när jag går på bio. Men jag tycker det hör till vett att stänga av mobilen på bio, om inte för att inte störa andra, så för att inte störa ut hörslingan för de som är hörselskadade. Tyvärr så sitter folk och smsar under biobesöken idag, vilket irriterar mig fruktansvärt.

Kanske är dags för biograferna att installera riktiga mobiltelefon störare som totalt dödar signalen i biosalongen?

/Johan

Anonym sa...

mitt besök på twilights smygpremiär var det värsta jag varit med om.. aldrig mer! det var skrik och gråt och mer skrik och jaa.. det förstörde hela filmen för mig. hade hellre segregerat publiken då, äldre för sig och yngre för sig. det var iofs 15årsgrän på bion, men vad hjälpte det? är man 10 år mentalt så..
du, jag och nils petter, inte sant?

Sara sa...

Ja, jag håller ju med er och har haft samma upplevelser, men jag tror också att det finns andra sätt att testa innan vi börjar ålderssegregera människor med godtyckliga åldersgränser. Som Johan säger finns det tekniska sätt att störa ut mobiler alt känna av om det finns påslagna i rummet. Använd personalen som finns på bion och ha dem närmare till hands i salongerna. Få vill väl springa ut från lokalen och filmen och leta upp någon om det är problem? Och det gäller ju även sånt som tekniska problem med själva filmen. Så visst går det att erbjuda bättre kvalité på biograferna utan att dela upp folk eller peka på åldersgrupper. Men tydligen satsas pengarna på andra saker. Det hade varit kul att veta vad mina 100 spänn eg går till?