lördag, november 15, 2008

Stand up-kväll på svt

Jo, ikväll tycks det kunna bli en bra svt-kväll också. Det var ju inte igår. De tycks ha ett stand up-tema på 2:an under kvällen med en del intressanta punkter som jag nog kommer att bänka mig framför.

Det börjar kl 20 med Spencer Brown, en för mig okänd stand uppare, med en föreställning på Raw i Stockholm. Sen en lika okänd, Tom Stade, en kanadensare som besökt på samma klubb. Närmast därefter ett intressant inslag på en dryg timme där en grupp amerikansk-arabiska komikers föreställning "The Axis of Evil Comedy Tour" visas. Verkar onekligen intressant.

Sen det första för mig kända namnet; Chris Rock, med en show inspelad 2008. Det är nästan så att jag kan lova att det blir kul. Samma sak med showen efter, Bill Hicks. En show från 1990. Kvällen avslutas med en film jag länge velat se; Aristocrats. Hundra komiker (däribland min personliga favorit, Eddie Izzard) berättar samma interna, legendariska (och snuskiga) skämt på sina respektive sätt, diskuterar legenden och varianterna kring skämtet osv. Har fått väldigt blandade omdömen, men jag är ändå nyfiken.

Tråkigt nog kan jag konstatera att Svt:s stand up-kväll utgörs av idel män. Jättetrist då det faktiskt finns ett gäng kvinnliga komiker som lätt skulle ha platsat. Stand up-scenen har haft en tydlig mansdominans länge (ni vet, kvinnor kan inte vara roliga) men på senare tid har det börjat förändras. Jag vet att det har öppnats en stand up-klubb i Stockholm (minns inte namnet nu tyvärr) vars mål är att fördelningen på scen ska vara 50/50. En utmaning som antagligen kommer att föra humorn och branschen framåt.

Edit: Har kollat upp det och klubben heter Dum Spiro Spero, på KGB. Läs mer om det här tex.

Inga kommentarer: