måndag, november 17, 2008

Lätt att lägga över sitt ansvar på andra?

Inte oväntat kommer nu rubriker igen om hur farligt WoW är (här, här och här tex) efter att nya expansionen släppts. Självklart är nyhetens behag stort och självklart vill de flesta spelare spela lite mer än vanligt just i början; inte så svårt att förstå. Men jag kan faktiskt inte låta bli att undra hur långt det ska gå innan ordet föräldraansvar får ett reellt innehåll igen. Varför låter man sin 15-åring spela i ett dygn i sträck? Och hur kan det vara spelets eller speltillverkarnas fel? Blizzard har, tycker jag, som speldistributör tagit ett ganska stort ansvar och har bla. publicerat information och tips till föräldrar på hemsidan, som orolig förälder kanske man skulle slänga en blick dit och försöka engagera sig i sitt barns intresse? Dessutom finns det möjligheter för föräldrar att sätta en tidsgräns på spelet, genom att de via en lösenordsskyddad funktion sätter max speltid för sitt barn. Easy peasy.

Min systerson är 12 och spelar sen en tid tillbaka WoW, men bara efter läxor och bara begränsade stunder, hans föräldrar ser nämligen till att begränsa det. Och det funkar bra, skulle jag vilja säga. I vårt guild (som f.ö. är ett guild med idel 30-plussare) finns också en annan tonåring som också han suckar efter en stund över att "mamma nu säger stopp". Men det kanske är den enkla vägen att skylla på spelet?

När ungdomar tränar för mycket eller tränar trots att de är sjuka och "kollapsar" skyller man sällan på att fotbollen osv är farlig, hur kommer det sig att det är ok att skylla allt ifrån våldsamheter och mord till dåliga betyg och näringsbrister på dataspel?

(Och nej, jag tänker inte starta en diskussion om spelberoende igen.)

4 kommentarer:

Anonym sa...

lol, 30 plussare. vad är det för jävla veklingar som kollapsar efter ett dygn, vara uppe hela dreamhack är ju inga problem. föräldrarna borde ta sitt ansvar, men ungarna får ju lära sig inte ta mer än man kan... och bli mindre veka

Sara sa...

30 plussare är bra folk det =)

Ja, det är sant, dreamhack har ju funnits i evigheter och mig veterligen står det inte ambulanser beredda utanför trots att det pågår långt mer än ett dygn. Men det gäller kanske att se till att få i sig lite mat och dryck också. Sunt förnuft.

Anonym sa...

Egentligen tycker jag inte WoW passar för 12-åringar, men om de vill spela så.

Detta belyser en annan del av problemet med WoW spelande;

http://www.svenskbladet.se/kultur/index.php?alias=populart_datorspel_oroar_foraldrar.html

Sara sa...

Ja, en del av det är inte helt fel att tänka på faktiskt. Varför reagerar folk så starkt på just dataspel? Är det rädslan för det okända som spökar igen? De flesta kritiker jag stött på verkar iaf inte ha särskilt mycket koll på vare sig själva spelet eller kulturen som det omges av.