söndag, november 02, 2008

Sara surar över bio

Så, jag har haft en slappardag; en varva ner dag efter min korta folkilskna stund igår kväll. Och det var skönt. Mattias och jag har sett en massa tv-serier på datorn, jag har egentligen bara varit ute en kort stund då jag tog en promenad in till stan och hämtade bilen.
Jag vet inte om jag blivit folkilsk, Joakim försökte just övertyga mig per telefon om att jag nog bara haft otur med biobesökarna, låt oss hoppas att det är så. Vi hamnade nämligen naturligtvis bakom ett gäng mobilkära människor igen. Tjejer den här gången(fnittriga dessutom, som inte verkade förstå handlingen med tanke på deras högljudda frågor, av förklarliga skäl säkert...). Med ljusstarka displyer som bländade varje gång de skulle kolla ett sms eller visa de andra nån bild. Suck. Ja, jag borde ha sagt till dem men jag vet inte om det hjälpt. Det var andra som hyssjade men inte heller det tycktes hjälpa. Tröttsamt. Och jag blev irriterad även om jag försökte ignorera det. Precis innan hade Mattias och jag nästan bestämt oss för att försöka se bröderna Coens nya film då den har premiär på onsdag, men efter det här besöket så sa vi nästan unisont efteråt att man kanske ändå skulle skippa det.
Jag vet inte vad som hänt med bio, tidigare var det nästan uteslutande mys, men nu känns det som att jag retar mig på en massa saker, men kanske främst detta:
  1. Det är skräpigt. När Raimond och jag gick i fredags och en ur personalen skulle presentera premiärfilmen sa han allra sist "Och så är vi tacksamma om ni slänger skräpet i soptunnorna när ni går ut". Jag kollade snabbt på de soptunnor som stod vid utgången och kunde föga förvånad se att de redan rann över av skräp från tidigare filmvisningar. Och där jag satt fastnade fötterna i utspild läsk.
  2. Det är reklam i säkert 20 minuter, och inte längre bara för nya filmer utan för en massa löjliga produkter som jag inte vill ha, speciellt inte när jag sitter på bio. Varför betalar jag så mycket för att se en film om jag ändå blir fullproppad med reklam? Brukar det inte vara antingen eller?
  3. Att folk har för låg IQ (och/eller EQ) för att se film. Man håller inte tyst, sms:ar, fnittrar osv. Och det har inte bara med åldern att göra, tro mig. Att folk skulle få för sig att filma av filmen (vem som nu skulle vilja ladda hem en skakig cam-version från nätet?) det gör man allt man kan för att förhindra. På Bond-premiären i Sthlm hade man tom vakter under föreställningen som skulle kolla efter sån utrustning. Men att se till att biobesökarna får en bra upplevelse, det står kanske inte så högt på listan?

Ja, jag har väl passerat nåt slags förstadie till surtant, men allvarligt. Betalar man 100 spänn för en filmupplevelse måste man väl kunna få ställa lite motkrav?

(Och vad gäller påslagna mobiler så har jag svårt att tro att någon som behöver teleslinga alls kan gå på bio numera, nästan ingen tycks ju fatta att stänga av dem helt. Kul att sitta med det ljudet i öronen...)

Inga kommentarer: