torsdag, augusti 13, 2009

Titantic i Stockholm

Jag måste förresten rekommendera utaställningen om Titanic som vi besökte igår. Den var verkligen fullproppad med information, en del som jag redan kände till och en del nytt. Tex fanns en del autentiska delar från Titanic på plats och så hade man satt upp en rekonstruktion av en korridor som man gick igenom. Det var kanske inte det mest sociala museumbesöket jag gjort; man fick från början en sk audioguide (bandspelare med lurar) med inspelad röst som berättade om alla föremål och bilder under vägens gång. Det var tur att det gick att pausa och backa för ibland kändes det som att jag behövde en paus för att läsa på brev, kolla på saker eller bara fundera över det som sas.

Utställningen avslutades med ett rum fullt med listor över alla omkomna, uppdelade i de komfortklasser som fanns och där passagerarens ålder fanns angiven (i de fall den var känd). Det var anmärkningsvärt hur många barn i tredje klass som omkom när det i stort sett inte återfanns något barn på de finare klassernas listor. Tragiskt också när man tänker på hur många fler som skulle ha kunnat räddats om man faktiskt fyllt livbåtarna. Istället skickades halvfulla båtar ner i vattnet då man på nästan samtliga ställen nekade män tillträde i dem.

Har ni vägarna förbi Stockholm kan jag absolut rekommendera ett besök på utställningen! Ingen barnaktivitet (åldersgräns 10 år), men väl för den som gillar historia av sånt här slag.

Inga kommentarer: