lördag, augusti 22, 2009

Kasta pengarna i sjön?

Läste en lite märklig (för att inte säga kvällpressaktig) artikel i lokaltidningen om fredsfirandet. Rubriken antyder att Umeå och Robertsfors kommun fick stå för de största utgifterna av de totalt 4,4 miljoner kronor som lagts ner på firandet. Jag får dessutom en känsla av att man ska tänka att pengarna las på själva kungabesöket.

Läser man själva artikeln så står det dock klart att Umeå kommun själva lagt en halv miljon (av tre) medan Robertsfors kommun lagt 117.000 kronor (av 1,3 milj) på firandet. Tillsammans strax över 600.000 alltså. Jag vet inte hur man får det till att kommunerna stod för notan. Sen kom visserligen en del av de övriga pengarna från kommunerna, men då i form av EU-projektpengar, bidrag osv som kommunerna sökt inför firandet och som alltså inte på något sätt tagits från annan verksamhet.

Jag har dålig koll på Sävar och dess verksamhet, men kan lova att de pengar som las ner i Ratan var mer än välbehövliga. Pengarna har inte lagts på själva kungabesöket utan på att tex rusta upp hamnen. Hade man inte gjort det hade den troligtvis fått stänga då den redan för nåt år sen bedömdes som rent allmänfarlig, vill jag minnas. Byalaget har jobbat länge för att få till en upprustning och fick nu chansen när de blåblodiga skulle komma på besök, vilket gav lite liv i luckan hos kommunfolket.

Man har gjort Ratanvägen till brunmärkt turistväg men ser inte till att den är underhållen (den är förfärlig!), men att man såg till att byalaget kunde få till en upprustning (jag kan lova att många gratis arbetstimmar ligger bakom resultatet) var absolut det minsta man kunde göra från kommunens sida.

Så om nån nu skulle få för sig att vi kastat skattepengar på någon redan snuskigt rik kunglighet, så är det fel.

Inga kommentarer: