söndag, oktober 09, 2011

Trafik-aggro

Jag är som oftast en sansad bilförare men när folk beter sig som idioter blir jag irriterad. På väg hem från stan ikväll var E4:an avstängd sista halvan och trafiken dirigerades om till kustlandsvägen. Det märkliga var att vissa ändå körde som om de var kvar på E4:an där det är mitträcke, viltstaket, bra sikt osv. Kustlandsvägen är en smal väg med rätt många kurvor och backkrön, saknar viltstaket och skogen är ofta alldeles inpå vägen. Ikväll är den dessutom väldigt blöt, det är becksvart ute och i allmänhet inte direkt de bästa förutsättningarna. Ändå kör folk som tokar. 

Jag som känner till vägen ganska bra, eftersom vi kör den en del när vi besöker M:s föräldrar, vet hur ofta vi ser både älg, rådjur och räv längs med vägen när det är ljust så jag tog det ganska lugnt (dvs jag höll laglig hastighet). Inte minst genom byarna där det efter de nya hastigheterna är 80 eller 70 km/h vilket känns vansinnigt. Som deltidsboende i en liknande by med kustlandsvägen inpå tomten vet jag hur tacksam man är när bilister och lastbilar inte blåser 70 genom byn (här är det dock 30 resp 50 som gäller, men hur ofta hålls det?) bland alla barn och djur.

Men ikväll steg blodtrycket lite när jag blev omkörd av alla dessa nyvolvos och stadsjeepar (nästan uteslutande och som inte drar sig för att köra alldeles toknära en bra bit innan de slänger sig om). Vad är grejen? Går det inte att köra 80 km/h ett par mil tills du kommer ut på tryggare E4:an igen?

M säger att evolutionen kommer att lösa det där. Jag är ytterst tveksam.

Inga kommentarer: