torsdag, oktober 06, 2011

"Stay hungry, stay foolish"

Jag hade som sagt svårt att somna inatt och satt därför fortfarande uppe när beskedet om att Steve Jobs avlidit kom. Direkt följde en våg på samtliga sociala forum med kondoleanser, det tog en bra stund innan svenska medier var ifatt.

Världen har förlorat en speciell människa, det är ett som är säkert. Steve Jobs drevs av andra saker än vad den gemene företagsledaren gör idag. Han drevs av visioner snarare än av siffror. Twitter har fortsatt svämma över av kloka citat från Jobs som bevisar det. 

Man kan aldrig veta men samtidigt är det svårt att föreställa sig dagens teknologiska samhälle utan arvet från Steve Jobs. Utan Apple och utan Pixar, som båda var Jobs skapelser. En datavärld där vi helt skulle vara utelämnade till Microsofts långsamma teknikutveckling låter i sanning horribel. Linux hade kanske haft större andelar men det kunde aldrig bli det som Apple är idag utan sin egen Steve Jobs. Att lyckas så att man får konsumenter att tråna efter en produkt som inte ens finns, som inte har kända specifikationer, det är verkligen något ganska unikt.

Frågan är vad som händer med Apples utveckling utan Jobs. Vi vet vad som hände med Apple när Jobs kom tillbaka 1997 efter att ha varit borta drygt tio år. Men förhoppningsvis har han på den här tiden lyckats knyta an nya visionärer och vågade utvecklare som lever efter sina drömmar och ser design som en del av tekniken och inte bara yta.

Steve Jobs 1955-2011

Förhoppningsvis vågar vi lyfta fram fler personligheter som Steve Jobs framöver. Som tänker annorlunda och hungrar efter utveckling. Det, om något, borde Steve Jobs liv ha lärt oss.

Läs mer om Steve Jobs liv på Wired.

Inga kommentarer: