fredag, februari 08, 2008

Vill man inte ha tågresenärer i Norrland?

För ett tag sedan vann SJ upphandlingen att köra tågtrafiken på norrlandsbanan. Till en början hade jag faktiskt förhoppningen om att det kanske skulle bli bättre. Kanske skulle de väldigt sunkiga vagnarna bytas ut mot några som kändes rena, som hade bra luftkonditionering så att man slapp frysa om vintrarna och dö av värmeslag under somrarna. Men ganska snart kunde man läsa att vagnarna inte byts ut. Grejt. Banverket berättade även att snabbtågen mellan Umeå-Luleå ska slopas. De hade inte inkluderat dem i upphandligen. Super.
Nu berättas även att man kommer att ändra turen så att den inte längre går förbi Umeå. Bra! Hur stor del av resenärerna på tåget kliver av/på i de större städerna i regionen?

Det byggs bottniabana för att minska lastbilstrafiken, vilket är väldigt bra, men samtidigt väljer man att inte alls satsa på persontrafiken via tåg. Det skulle behövas fler tåg och fler sträckor, snarare, än färre. Vi skulle behöva snabbare tåg till Sthlm, bekvämare tåg och billigare tågresor. Som det är idag kostar tåget mer än vad det gör att flyga ner, och miljömässigt är det riktigt tokigt.

För länge sedan när Tågkompaniet körde turen då minns jag (det var innan jag faktiskt bodde här) att det tom fanns biovagn på tåget som tidsfördriv under den ganska långa resan. Servicen var dessutom bättre. Varför inte satsa framåt istället för bakåt?

Inga kommentarer: