tisdag, februari 05, 2008

Vegetarianism en fara för småfolket?

Hittade en intressant artikel på en barn-sida idag. Lite av en slump, jag brukar faktiskt inte hänga där. Det handlade om vegetarisk kost till barn. Det där är något jag inte brukar prata om, många icke-vegetarianer ser på en som om man hade avsikt att misshandla sina kommande barn om man råkar nämna att det för mig personligen ter sig ormligt att servera kött till dessa eventuella blivande familjutfyllare. "Att man gör ett sådant val åt sitt barn", hörde jag någon säga apropå detta. Jag tycker såklart det är tvärtom. Jag låter dem själva får välja om de vill äta djur eller inte när de blir större. Och samtidigt; hur många val gör man inte som förälder i allmänhet åt sina barn? Inte minst alla de som väljer att döpa sina barn och välja sitt barns andliga/religiösa tillhörighet då det är några få månader gammalt...men det är en annan diskussion.

Men det var inte det jag skulle skrocka om egentligen. Det jag reagerade på i artikeln var att man inte drar sig för att måla upp en skräckbild som att man kan göra sitt barn utvecklingsstört om man serverar fel (vegetarisk) kost. Att det är viktigt att vara noga med kosten är en annan lite korkad sak att säga. Borde inte alla föräldrar vara det? Eller går det bra att servera vad som helst så länge det innehåller kött? Mycket konstigt.

Jag skulle vilja hävda att de flesta vegetarianer (med undantag såklart, speciellt "trend-veganer" osv) har betydligt bättre koll på näringslära och vad man bör och behöver äta, än den genomsnittlige karnivoren. De som tror att vegetarianism bara innebär att man utesluter köttprodukterna är oftast inte vegetarianer själva. Inte heller sällan stöter man på dem på sämre restauranger som ska improvisera ett vegetariskt alternativ.

2 kommentarer:

Tapirboy sa...

Skönt med lite svar på tal när man läser så inskränkta artiklar. Trist att många kommer lägga denna artikel på minnet och använda den som åsikt av expert. "/../ viktigt att inte plocka köttet ur kosten utan att samtidigt ersätta det med andra proteinrika livsmedel". Usch vilken hemsk skriven åsikt om något så självklart. 'plocka köttet ur kosten'. Jag plockar inte köttet ur kosten, jag äter en annan kost. Bara icke-vegetarianer kan tro att man äter potatis och sallad, utan den där 'oersätterliga' biffen av söndermalet oskyldigt djur.

solsken sa...

Tycker att de borde lägga mer energi på att få föräldrar att ge sina barn ekologisk mat. De små ska leva ett lång liv med sorgligt mycket giftpåverkan.
Själv är jag vegetarian av hälsoskäl och skulle inte ha några problem med att föda upp barn med det.

"solsken"