torsdag, februari 21, 2008

"Tänkte inte på det..."

Nina Björby lämnar Mp i Umeå, ett inte helt oväntat men tråkigt beslut, tycker jag. Nina är en riktigt duktig politiker med stort förtroende och hennes avhopp innebär antagligen en hel del för väljarstödet för Mp lokalt. Jättesynd, för ett fungerande miljöparti är vad den här staden behöver. Utöver ett feministiskt initiativ då... =)
Att hon sedan går till sossarna kan inte vara ett riktigt lika enkelt beslut som att hoppa av. Jag har svårt att se att hon ska finna samma politiska överensstämmelse där. Men kanske är det vad sossarna behöver, en skicklig miljöpolitiker som kan väcka upp partiet lite och få dem att prova lite mer vågade lösningar.

Mer intressanta nyheter lokalt. I Lycksele har en arbetsgrupp som äskat pengar för en förstudie för en ny arena hall fått nej, inte på grund av att man inte tror på idén utan för att det helt enkelt inte är en tillräckligt jämställd arbetsgrupp (noll av sex personer är kvinnor). Kommunens ledning säger nej tills dess att detta åtgärdats. Bra beslut, tycker självfallet jag. Jag minns när det skulle till en arbetsgrupp här i Umeå för att planera "staden mellan broarna" och allas vår Staffan Ling menade att bristen på kvinnor i den gruppen inte berodde på illvilja utan på att det inte fanns några kompetenta kvinnor. Så otroligt märklig åsikt, måste jag säga. Samma linje tycks man försöka sig på i Lycksele: "Vi tänkte aldrig på att vi plötsligt var sex män i gruppen. Vi jobbade enbart med att hitta folk med kunskap och som ville ställa upp ideellt." Men det är väl just precis sådär det brukar vara? Att man inte tänkte, det bara blev så; män väljer män. Det är väl klart att det finns kvinnor i Lycksele som kan tänkas ha kunskap om och intresse av en ny arenahall?

Inga kommentarer: