måndag, augusti 08, 2011

Film 19/11: Bridesmaids

Jag har på riktigt haft svårt att skriva nåt utförligare om Bridesmaids (2011) då allt jag skrivit låtit klyschigt och trist, vilket på intet sätt är representabelt för filmen i sig. Nu gör jag ett slutgiltigt försök:


Annie (Kristen Wiig) är inte på världens bästa plats i livet; hennes bagerisatsning gick åt skogen, hennes pojkvän lämnade henne, hon bor inneboende hos jordens mest obehagliga syskonpar (Matt Lucas & Rebel Wilson), hon dejtar en slusk (Jon Hamm) som behandlar henne som ett onenightstand och hon jobbar på nåder i en guldsmedsbutik där hon har svårt att inte spy galla över nyförlovade kunder som kommer in. När hennes bästa vän Lillian

(Maya Rudolph) berättar att hon förlovat sig och dessutom vill se Annie som 'maid of honor' är det med lite blandade känslor hon delar hennes glädje. Snart visar det sig att övriga brudtärnor framför allt kommer från den blivande makens välbärgade sida där man har en helt annan bild av hur en tärnklänning ska se ut eller hur man arrangerar en möhippa.

Trots lite för höga förväntningar skrattade jag mig igenom den här filmen. Den är verkligen rolig och ohämmad samtidigt som personporträtten är underbara och handlingen fullt trovärdig. Framför allt gillar jag att speciellt de kvinnliga rollerna inte är
tillrättalagda eller genomgår nån form av 'gör-om-mig'-fas som så ofta annars. Det är okej att vara rolig utan att behöva se snygg ut hela tiden. Männen är uteslutande biroller men de gör det med den äran. Lucas och Hamm gör olika sorts creeps på ett obehagligt roligt sätt medan Chris O'Dowd spelar den snälla, sårade polisen med sådan trovärdighet att jag fick ont i hjärtat en stund.


Ni som följt mig ett tag vet att Wiig varit en favorit från främst SNL en längre tid och jag kan gladeligen säga att Bridesmaids antagligen är hennes riktiga genombrott. Hon spelar inte bara huvudrollen utan har även skrivit manuset (tillsammans med Annie Mumolo), Paul Feig (tidigare serier som Arrested Development, Nurse Jackie och The Office) har regisserat och den sedan tidigare till skyarna höjda Judd Apatow (Freaks & Geeks, Pineapple Express, Knocked Up osv) är en av producenterna.

Bridesmaids har framför allt hyllats i hemlandet som något av en revolution i komedivärlden då det för första gången (!) är idel kvinnor i huvudrollerna som inte räds att bära sig åt som män. Den har just återkommande jämförts med The Hangover, men förutom själva bröllopstemat tycker jag nog att jämförelsen är lite krystad. Den här filmen står på egna ben och det är verkligen ingen "tjejfilm" á la Bridget Jones eller SATC. Det är en komedi med ovanligt bra tajming där skådespelarna bjuder på sig själva (inte minst Melissa McCarthy vars ständigt malplacerade rollfigur Megan är lika pinsam som rolig filmen igenom) och som den suraste komedihataren kommer att ha svårt att hålla sig för skratt åt.
Se den! Betyget är så nära ett toppbetyg man kan komma, en väldigt väldigt stark 4/5 blir det.

Recensioner: DN, SvD, Exp

Inga kommentarer: