fredag, augusti 12, 2011

Ta hand om din katt!

Just den här morgonen gick jag verkligen igång på 'nyheten' om ett översvämmat län med kattmammor och -ungar. Nu när jag är hyfsat sansad igen borde jag säga något vettigt om det.

Men vad kan man egentligen säga som inte varje djurägare borde vara medveten om från start? Om du har en katt, oavsett kön, och du inte önskar kattungar efter den så ska den steriliseras när den blivit könsmogen. Att ge p-piller ger i nästan samtliga fall någon form av cancer, informerade en veterinär mig om för några år sen, så det rekommenderas eg bara om man ska avla senare. Dessutom är det ofta ett jäkla sjå. Och att ha katt inne som löper är nästan plågeri då katten ofta mår allt sämre vid varje löpperiod (och en katt som löper är inte rolig att umgås med, I promise).

Jag har träffat ett flertal människor som jag i andra fall nog skulle säga vara pålästa och 'normalbegåvade' som inte steriliserar sin katt. Kommer en hona hem och är på smällen så görs det i vissa fall några försök att ge bort/sälja kattungarna alternativt så dödar man dem bara, som om de inte vore liv alls. I vissa fall används nån form av 'föryngringsmetod' dvs man har ihjäl kattmamman och sparar nån eller ett par av ungarna för att få lite kattungemys ett tag. Vansinne är bara förnamnet!

Katter måste få högre status. Människor måste börja ta ansvar för sina katter och deras välmående och inte se sig själva som nån slags värd åt ett djur som i övrigt inte behöver vare sig tillsyn eller hälsokoll. Det är dyrt att sterilisera en katt, visst. Men skaffar du ett djur så kostar det, det måste man väl fatta när man gör det? Har man inte råd ska man inte skaffa katt. Sen tycker jag att det kunde övervägas en statlig satsning för att få till stånd fler steriliseringar av redan existerande katter för att förhindra att så många fler oönskade kattungar kommer till livet, men det lär aldrig ske.

Och ska du skaffa katt; kontakta djurskyddet. Där kan du både köpa katt eller bli fodervärd (om du inte vill binda upp dig på kattlivstid). De gör ett jättebra jobb och där finns både små katter och äldre katter som behöver kärlek. Steriliserade och vaccinerade så att du slipper, istället får man betala lite för dem. Men det är varje katt värd, bättre familjemedlem kan man inte ha.

Inga kommentarer: