fredag, augusti 26, 2011

Film 23/11: Exit Through the Gift Shop

Visas på Svt Play t.om den 1 september.


Med en omgjord Paramount-logga (till "Paranoid") inleds en dokumentärfilm som till en början handlar om Thierry Guetta, en fransman i L.A som filmar varje steg han och hans familj tar, i nån slags rädsla för att allt ska bli odokumenterat och historielöst annars. Han kommer så småningom i kontakt med blandade Street Art-konstnärer och under förevändningen att han gör en dokumentärfilm får han lov att ta del av deras underground-miljö. Till sist kommer han även i kontakt med den störste och mest mytomspunne av alla, Banksy. Det är också Banksy som inser att Guetta inte är någon kunnig filmare och för att få göra sin egen film av Guettas material, men utan hans inblandning, uppmuntrar han Guetta att själv bli Street Art-konstnär och göra en utställning. Slutprodukten, Exit Through the Gift Shop (2010), i regi av Banksy, blir dock en vändning då Guetta själv hamnar i fokus för den.

Det har diskuterats i evigheter huruvida Exit Through the Gift Shop är en riktig dokumentär eller en fiktiv historia, skapad av Banksy just för att påvisa det som redan påvisas i filmen; det mesta är imitationer och folk är beredda att betala vad som helst under förutsättning att de tror att det de köper är det som gäller. Hur det ligger till är egentligen ganska oviktigt, i min synvinkel, då poängen ändå blir i stort sett densamma. Personligen tycker jag det 'geniala' med Banksy är att han lyckas driva med människor samtidigt som han får dem att älska honom just av den anledningen.
Själva filmen är dock inte så genial i mitt tycke, även om han lyckas plantera just de avoga känslorna hos mig som jag tror att han hoppats på. Svängen kommer sent och när det egentligen blir som mest intressant tappar den lite fart (historien om Disneyland känns t.ex. som en parentes som bara drar ut på tiden) och lämnar ett tomrum efter sig. Det blir lite som att se två halvfärdiga dokumentärer om två olika saker. Men när den är som bäst är densamtidigt underhållande, provocerande och kritisk på ett distinkt sätt som jag uppskattar. Kanske hade jag gillat den mer om jag sett den när den kom, innan den vänts ut och in så mycket. Nu blir den inte särskilt omvälvande; betyget blir 3/5.

Dokumentären var Oscarnominerad men vann inte. Det har diskuterats att orsaken till det skulle ha varit att Banksy nekades komma till galan maskerad, samt att den 'skötsamma' Oscargalan kanske inte skulle ha fixat en ostyrd Banksy som deltagare.

Recensioner: SvD, DN, Exp.

Inga kommentarer: