lördag, november 20, 2010

Film 40/10: Edgeplay

Efter att ha haft lite svårt att släppa spelfilmen om The Runaways letade jag upp Edgeplay: A Film About The Runaways. Det är en dokumentär från 2004 gjord av Victory Tischler-Blue, också känd som 'Vicki Blue', en av The Runaways många basister.

Spelfilmen fokuserade på Joan Jett och Cherie Currie och bandets två första år. Inför den filmen hade resten av bandet avböjt att delta i produktionen. När Edgeplay gjordes några år före spelfilmen var det Joam Jett som inte ville vara med och som också nekade dem rätten till musiken, varför det som spelas i filmen uteslutande är covers som bandet gjorde, samt musik som de andra varit upphov till i sina respektive andra projekt. Jag hittade en intervju från 2006 med Joan Jett där hon förklarade att hon inte ville vara med i något som inte handlade om musiken utan bara fokuserade på det negativa under bandets korta liv; "I'm not gonna participate in a Jerry Springer fest..."

För det är ingen ljuv stämning i filmen. Visst lyfts det upp roliga anekdoter, men de dåliga minnena är flera och mycket handlar om konflikterna bandmedlemmar emellan eller med deras förste manager; Kim Fowley. Men det är ändå en rätt ärlig och enkel dokumentär. Det är långa klipp, ofta med långa tysta perioder som ska ge stämning till bilderna, vilket funkar till viss del samtidigt som det ibland känns lite konstlat. Jag får återkommande för mig att filmen är från början av 90-talet eftersom frisyrerna och kläderna som majoriteten av de nu 40-plussiga kvinnorna bär antagligen var populära just då. Men det gör filmen lite kul.

Och det är charmen med det amatörmässiga i filmen och den i vart fall skapligt ärliga dialogen som gör filmen sevärd. Se den i anslutning till spelfilmen så tror jag att de båda gemensamt skapar ett ganska bra ljus över vad The Runaways egentligen var. Betyg 4/5.

Inga kommentarer: