tisdag, november 16, 2010

Film 39/10: Extract

Joel (Jason Bateman) äger ett företag som tillverkar smakextrakt för livsmedel, en idé han kom på som ung student. Men efter att ha drivit företaget några år känner han inte riktigt samma glädje längre, även om han försöker frambringa samma entusiasm kring sin uppfinning som tidigare. På hemmaplan är det inte mycket roligare; hustrun Suzie (Kristen Wiig) har hamnat i "mysbyxlandet" och deras gemensamma liv är inrutat och består mest av att se på tv tillsammans.
Joel flyr när han kan till den lokala puben där han filosoferar med sin drogliberala, inte alltid så kluriga vän Dean (Ben Affleck). Det är han som kommer på att idén att i hemlighet anlita en gigolo åt Suzie; är hon otrogen kan nämligen även Joel kan vara det med gott samvete. På fabriken har det just anställts en ny tjej, Cindy (Mila Kunis), som visat intresse för Joel. Cindy är dock (såklart) inte riktigt den hon utger sig för att vara och snart har Joel trasslat in sig i en härva avlögner, gigolos, jobbiga grannar och bedragare.

Extract är regisserat av Mike Judge som bl.a gjorde den numera kultförklarade Office Space (1999), och det märks stundvis. Han lyckas inte riktigt få till samma klaffande historia, men man känner igen det hjärtliga och att saker inte riktigt följer den gängse mallen för hur det brukar utveckla sig i sådana här komedier. Och det räddar den här filmen mer än en gång. Bitvis blir det lite för många testikel-skämt, men samtidigt är det också en riktigt kul film stundtals. Jag har sedan tidigare ett mycket gott öga till både Mila Kunis (That 70's Show, bl.a) och Jason Bateman (Arrested Development m.m) även om den senare tenderar att spela ganska lika roller, så också här. Men ingen av dem gör mig besviken, även om jag föredragit om Judge hade vässat till Cindy-rollen lite mer för att utnyttja Kunis hela potential. Kristen Wiig är också bra i rollen som hustrun och till och med Affleck gör en okej insats. En klart godkänd film med glimten i ögat; 3/5.

Inga kommentarer: