måndag, november 22, 2010

Film 41/10: Fanboys

Det är 1998 och ex-nerden Eric (Sam Huntington) har en lovande, om än ganska tråkig, karriär i sin pappas nationella bilföretag. Han har gjort det man förväntas göra efter skoltiden; vuxit upp och skaffat sig ett jobb. När han så åter träffar sina fd vänner som hävdar sin rätt att fortsätta leva och vara som under skoltiden är krocken ett faktum. Kompisarna är lite bittra och svikna över Erics bortavaro och även om Eric verkar ha saknat sina forna kamrater tycks han inte sugen att ta ett steg tillbaka i tiden.
Men så får han veta att en av killarna, Linus (Chris Marquette) är döende. Han har några få månader kvar att leva, några för få för att hinna uppleva premiären av den första av de tre nyare Star Wars-filmerna. Gänget har därför en plan; de ska åka tvärs över landet i sin Star Wars-ifierade van, bryta sig in hos regissören George Lucas "Skywalker Ranch" och stjäla den färdigklippta versionen av filmen. Eric bestämmer sig för att hänga på för att uppfylla Linus sista önskan. På sin väg möter de såklart en del hinder, såsom ett gäng "Trekkies" som såklart måste utmanas.

Jag tror att man behöver ha en viss förkärlek för antingen Star Wars och/eller nerderi av något slag för att kunna uppskatta en så förhållandevis simpel film som Fanboys. Filmen håller nämligen generellt sett ingen högre nivå, men jag har svårt att inte tycka att den är ganska kul. Kul för att jag vet att de här exemplaren av människor finns, i någon tappning, och kul för att den lyckas hålla den enkla ambitionen tydlig och levande filmen igenom. Den försöker helt enkelt inte vara något mer än vad den är.
Karaktärerna är över lag (med lite vilja iaf) rätt kul, med ett undantag. Till en början tyckte jag att det var rätt trist att den enda (numera obligatoriska) tjejen i gänget, Zoe (Kristen Bell) blev någon form av måttstock för vad som anses normalt. De andra mättes mot henne, även Eric, vilket gjorde karaktären icke trovärdig såväl som trist. När så hennes karaktär blir släpper hämningarna blir det (och hon) betydligt bättre.
Kul är också flera av birollerna (Seth Rogan spelar tre), inte minst de Star Wars/Star Trek-relaterade som Carrie Fisher (aka Princess Leia), Billy Dee Williams (aka Lando) och William Shatner (aka Capt Kirk), varav den senare såklart spelar en anti-George-Lucas-variant av sig själv.
Inga överraskningar, inget filmiskt underverk men skön underhållning en söndagskväll. Betyg 3/5.

2 kommentarer:

Johan sa...

Glöm inte "Darth Maul" och hans cameo. ;) Han är säkerhetsvakten på Lucas Ranch

Sara sa...

Just det! Mindes inte alla, det var ju ett gäng :)
Gillade du den?