måndag, november 01, 2010

Facebook-filmen irl

Vad sägs om några ord om 'sanningen' bakom filmen? Jag blev iallafall i vanlig ordning nyfiken på vad som egentligen hände, hur de riktiga personerna ser ut och om de verkligen är som i filmen. Det finns oändligt mycket att läsa på nätet om man ids, här är några av de mest intressanta sakerna jag hittade (en viss spoiler-alert är här på sin plats):

  • För det första har man såklart gjort karaktärerna lite snyggare. Men jag får nog ändå säga att de inte bara hittat bra skådespelare utan även fått dem att påminna rent utseendemässigt om dem de ska föreställa. Bra casting på många sätt, alltså.
  • Det som filmen bygger upp den inledande intrigen på; Erica Albright (Rooney Mara) som dumpar den känslokalla Zuckerberg som blir så bitter på det kvinnliga könet att han skapar en sexistisk betygsida om sina Harvardpolare, har så vitt jag förstår aldrig skett. Någon Erica existerar inte överhuvudtaget.
  • I allmänhet framställs Zuckerberg som en ung man som passar på att utnyttja kvinnor som faller för hans framgång. I själva verket har Z dejtat en och samma kvinna, Pricilla Chan*, sedan före det att Facebook blev stort. Och hon verkar inte alls överensstämma med den flickvän som ett tag finns i filmen.
  • Hans 'före detta bästa vän', Eduardo Savarin stämde Zuckerberg efter en inte så snygg blåsning, det stämmer med verkligheten. Men orsakerna till Zuckerbergs agerande har kanske inte varit så klara. Jag hittade den här artikeln som gav en hel del nytt ljus på hela dispyten. Fortfarande inte snyggt, men...
  • Filmen The Social Network baseras på "The Accidental Billionaires" av Ben Mezrich, en författare som det hävdas att Eduardo ska ha kontaktat under tiden han låg i tvist med Z i syfte att "ge sin sida av historien". Z själv tackade nej till att bli intervjuad så boken är skapad ur en pågående tvist ur ett perspektiv, kan man säga. Efter att Z/FB och Eduardo förlikades uttalade sig inte E något mer (han fick nog munkavel i förlikningen). Faktum är att han i den här artikeln snarare smörar upp sin forna kamrat och fokuserar mer på uppkomsten av webb-genier i allmänhet än på historien som sådan. Idag är han miljardär av sitt lilla aktieinnehav och ligger bakom Causes på FB.
  • De tre äldre studenterna som också stämde Z för att ha stulit deras idé, finns också de på riktigt. Vissa hävdar att de görs till offer i filmen, jag tycker nog inte det, snarare lite fåniga och clueless. Visst kanske de hade en idé om en dejtingsida (vilket var fb:s ursprungliga idé ungefär) men det innebär inte på något vis att de skulle ha skapat Facebook själva. Sen var det kanske inte snyggt av Z att ta på sig uppdraget att programmera sidan åt dem, medan han i själva verket gjorde 'thefacebook' utan några intentioner att göra deras Harvardsida. Men de 65 miljoner dollar som det sägs att de fick i en förlikning avspeglar nog mer USA:s märkliga juridiska system än Z som en bedragare. Mer om det finns här.
  • Sean Parker, som i filmen är något av en bortskämd brat med en oförklarlig förmåga att veta hur man ordnar pengar till nya projekt är kanske inte heller så osympatisk i verkligheten. Udda, visst. Drogliberal, absolut. Respektlös, till viss del, men faktum är att han verkar ha ett ohejdat stöd bland framstående människor. Smörande? Kanske.
  • Det tycks också vara så att filmens huvudperson, Z, tolkas olika av olika generationer. En artikel jag läste hävdade att den äldre generationen tenderar att se Z som just en osympatisk typ, medan den yngre ser honom som ett geni och entreprenör. Jag skulle vilja säga att min ståndpunkt var någonstans mittimellan direkt efter filmen. De mest framgångsrika programmerarna är speciella, inte så att de alla saknar social skills, men jag gissar att man i programmeringens värld ser saker lite annorlunda. Inte märkligare än i andra branscher. Dessutom är det nog så, som taglinen till filmen lyder "You don't get to 500 million friends without making a few enemies". Man blir inte miljardär genom att vara rakt igenom snäll och generös. Tyvärr.
  • Är då Zuckerberg den nästan i-behov-av-diagnos-osociala och oempatiska varelse han utmålas som i filmen? Nja, jag vet inte. Sök själv efter intervjuer med honom på youtube och bedöm.
Oj, det blev långt. Men jag fastnar som sagt gärna. Har du fler intressanta lästips så lämna en kommentar!

*En kul kuriosa; Chan (som pluggar till läkare och arbetar på fb) och Zuckerberg lär ha ett kontrakt över sitt förhållande där en passage lyder: "One date per week, a minimum of a hundred minutes of alone time, not in his apartment, and definitely not at Facebook." Klok tjej!

Inga kommentarer: