tisdag, januari 05, 2010

Film 1/10: Detaljer

Jag brukar ju skriva om filmerna jag ser, men ligger för närvarande väldigt långt efter. Jag tänkte ändå försöka dra igenom dem i korthet for funsy. Först ut en svensk film jag alldeles just såg.

Detaljer (2003), regisserad av Kristian Petri efter en pjäs av Lars Norén. Den kretsar kring fyra personer; Erik (Michael Nyqvist), bokförläggare och gift med Ann (Pernilla August) som jobbar som läkare på psyket. Erik får besök på jobbet av en aspirerande författarinna, Emma (Rebecka Hemse). Hon är nästan tjugo år yngre men Erik blir genast förälskad. Men det är först några år senare som deras vägar möts igen och då är Emma tillsammans med en heroinmissbrukande pjäsförfattare, Stefan (Jonas Karlsson). Ann har då redan gjort sig bekant med Stefan då han legat inne på psyket (vilket Emma tydligen också har).

Ja, det är ungefär utgångsläget och så mycket mer än så kan jag inte riktigt berätta utan att säga för mycket om handlingen. Det är väldigt mycket pjäs över den här filmen med obegripliga och teatraliska dialoger som pendlar friskt mellan avslöjanden om övergrepp för att i nästa mening hantera vardagliga saker. I bakgrunden handlar den också om två kvinnors längtan efter barn och såklart en del om psykisk ohälsa.

Efter en dryg halvtimme står den svårmodiga dialogen mig lite upp i halsen och jag har lust att stänga av. Men jag bestämmer mig för att se klart filmen ändå och antingen blir den bättre eller så är det jag som blir mer förlåtande genom att jag ändå lockas lite av personporträtten. Och de är välspelade. Den är svår att betygsätta, men jag lutar åt en svag 3/5 eftersom den ändå inte griper mig riktigt och då jag troligen kommer att ha glömt den ganska snart.

Inga kommentarer: