måndag, januari 11, 2010

Film 3/10: (500) Days of Summer

Jag har just läst det här* (utan att riktigt veta vilka klagomål den refererar till) och känner att det är dags att skriva min åsikt om filmen (500) Days of Summer.

Filmen är ett okronologiskt tidsdokument över den romans som den obotliga romantikern Tom (Joseph Gordon-Levitt, mest känd från "3:e klotet från solen") hade med Summer (Zooey Deschanel). Tom arbetar på ett företag som tillverkar vykort med glada tillrop på och där får även Summer jobb som sekreterare. Han blir genast förälskad och försöker få med Summer på noterna. Hon, däremot, hävdar bestämt att hon inte är intresserad av ett seriöst förhållande. Berättarrösten (som för en gångs skull funkar riktigt bra) berättar att "det här är inte en kärlekshistoria utan en historia om kärlek"; dvs Toms ohämmade, naiva kärlek till Summer.

Filmen hoppar sen runt i tiden under de här 500 dagarna som Summer och Tom har sin "fling" och det är ganska sött och småroligt. Inte minst är det lite kul att det inte är en kärlekstörstande tjej i huvudrollen som förminskar hela sin personlighet i hopp om en kärleksförklaring som aldrig kommer. Tjejen som "bara vill ligga och ha roligt ihop" förkommer sällan om hon inte samtidigt visar sig vara en riktig känslokall bitch. Men det är inte Summer. Jag gillar henne. Men jag gillar inte att det ska vara så speciellt att vara Summer. Och kanske är det där min sko klämmer.

Dessvärre är det inte en film jag minns så tydligt. Filmen är i mitt tycke inte alls så smart och klurig som den verkar vilja vara. Jag älskar såklart de musikaliska referenserna och bitvis rycks jag helt klart med och känner mig förväntansfull av den ganska roliga historien. Men det håller inte hela vägen. Kanske saknar jag lite mer av karaktärerna än det fokus på förhållandet mellan dem som gestaltas oavbrutet. Kanske blir jag inte heller så överrumplad över de "ombytta rollerna" som man kanske borde, även om jag också som sagt gillar att den inte följer gängse romkom-manual. Det är för min del någonting som saknas för att den ska vara riktigt, riktigt bra. Dessutom hade jag velat att den slutade ca 20 sekunder före slutet, det tog ner min känsla något nämligen.

Jag börjar luta åt att se om den för att se om jag missade något eftersom jag både före och efter mest har hört hyllande saker om filmen. Jag såg den mitt i natten på jobbet med de obligatoriska pauserna som det innebär och det kan ha grusat min upplevelse möjligen. Eller så är den helt enkelt inte värd mer än 3/5 i mitt tycke.

*Spoilervarning utfärdas på den artikeln. Vill du se filmen, läs inte texten först.

Inga kommentarer: